Previziune sumbră pentru populația României: peste doar 40 de ani, ar putea fi cu 40% mai puțini tineri

INS are vești proaste pentru populația României

Populația României îmbătrânește de la an la an, fără ca populația tânără să înregistreze o creștere semnificativă. Institutul Național de Statistică are o previziune sumbră pentru țara noastră: în doar 40 de ani, România ar putea avea cu 40% mai puțini elevi și studenți, pentru că întreaga populație a țării va scădea vertiginos. Acest fenomen va atrage după sine o mulțime de probleme de ordin economic și social.

Populația României alunecă rapid pe o direcție descendentă și se prevede un viitor sumbru

Institutul Național de Statistică al României a publicat un comunicat de presă în care a dezvăluit noua situație demografică a țării, raportată și la populația lumii. România este codașă chiar și al acest capitol, în ciuda faptului că avem o populație majoritar feminină, de peste 51%.

Cea mai dramatică scădere este pe segmentul populației tinere, la cei cu vârste de până în 23 de ani. Până în 2060, România va avea cu 1,4 milioane de tineri mai puțini decât sunt în prezent.

Asta înseamnă că și sistemul Educației va fi puternic afectat. Să zicem că vor fi destui profesori (dar care vor munci peste limita de 60 – 65 de ani, din diverse cauze), însă nu vor mai avea pe cine să învețe. Dacă s-r menține regulile actuale din învățământ, în facultăți, cel puțin, nu se vor mai putea organiza cursuri pentru că nu s-ar atinge numărul minim de studenți – în condițiile în care vor mai fi doritori de studii superioare.

Previziune sumbră pentru populația României: peste doar 40 de ani, ar putea fi cu 40% mai puțini tineri

Peste 40 de ani, vor fi cu aproape 40% mai puțini elevi și studenți în România

Trebuie avut în vedere că INS a luat aici în calcul drept cauză doar natalitatea care va scădea. Dacă mai adăugăm și fenomenul emigrației tinerilor rămași peste hotare, atunci situația va fi și mai dramatică.

Astfel, se anticipează că populația rezidentă tânără, de vârstă preșcolară și școlară, va ajunge în anul 2030 la 3,12 milioane persoane, iar în anul 2060 la numai 2,15 milioane persoane comparativ cu 3,55 milioane în prezent (în anul școlar 2018 – 2019). Acest lucru înseamnă că vor fi cu 39.4% mai puţini copii şi tineri în sistemul de învăţământ.

Populația României se reduce considerabil. Țara care nu poate avea grijă nici de bătrâni, nici de tineri

Tot conform analizelor și rezultatelor oferite de INS, la 1 ianuarie 2019, numărul copiilor cu vârstă între 0 și 18 ani, cu domiciliul stabil în România, era de doar 4,14 milioane, la o populație totală de 19,5 milioane (cei care încă mai stau în țară).

Este vorba de o scădere a tinerilor cu 53.000 de persoane, comparativ nu 2018. O cifră colosală! În anul școlar 2018 – 2019, au fost în evidență 3,54 de elevi – 72% grad de cuprindere în sistemul de învățământ.

Ne plângem că nu sunt suficiente unități de învățământ? Peste 30 – 40 de ani, s-ar putea să fie mai multe decât ar trebui – dacă nu ne colonizează, între timp, alte populații.

Vezi AICI întregul studiu statistic al INS.