Prețurile vor exploda de la 1 ianuarie 2023. Ce scumpiri sunt anunțate încă din prima zi a noului an

Mihnea Tălău, Coteț Alexandru 31.12.2022, 11:02
Prețurile vor exploda de la 1 ianuarie 2023. Ce scumpiri sunt anunțate încă din prima zi a noului an

Noul an, 2023, vine cu scumpiri în lanţ. De la băuturile dulci, nealcoolice, până la ţigări, viciile românilor vor deveni mult mai scumpe. Vacanțele vor costa mai mult, iar prețul carburanților de la 1 ianuarie 2023 va fi și el mai mare. Nu în ultimul rând crește impozitul pe dividende, iar taxele locale se majorează considerabil. Și explozia prețurilor nu se oprește aici.

Val de scumpiri din prima zi a anului nou

După valul de scumpiri ale alimentelor de bază, fumătorii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar pentru țigări, întrucât de la 1 ianuarie 2023 cresc accizele la ţigări şi alcool. Un pachet cu 20 de țigări care costă în jur de 1,8 euro ar putea ajunge aproape dublu, adică 3,6 euro. Și băuturile alcoolice vor fi mai ”piperate”.

De asemenea, tot de la 1 ianuarie creşte impozitul pe dividende de la 5% la 8%.

TVA pentru băuturile cu zahăr va creștere de la 9%, la 19%.

De asemenea, şi vacanțele românilor se vor scumpi considerabil, după ce s-a decis ca TVA-ul în domeniul Horeca să crească de la 5%, la 9%.

Taxele locale şi impozitele pe locuinţe şi maşini vor fi majorate de la data de 1 ianuarie 2023 cu cel puţin 5.1%. Conform Codului Fiscal, taxele şi impozitele pe proprietăți şi maşini ar urma să fie indexate anul următor cu rata inflației din 2021 sau cu un procent mai mare, în funcție de decizia consiliilor locale.

Scumpiri însemnate la carne, lactate şi pâine

Și în cazul jocurilor de noroc, premiile și câștigurile vor fi taxate, în plus, din 2023. Concret, taxa va crește până la 40% în cazul sumelor mari de bani.

Tot de anul viitor, asigurările RCA și cele generale se vor scumpi, în urma falimentului City Insurance. Cotele de contribuție datorate la Fondul de Garantare a Asiguraților cresc de la 2,5 până la 4%.

Inflație galopantă, salarii mici și explozie a prețurilor

În 2022, în afară de alimente unde a fost o adevărată explozie a prețurile, de care ne lovim la orice intrare în magazine, scumpiri considerabile față anul anterior s-au mai înregistrat la energia electrică, cu 47,19%, gazele, având un avans al prețurilor de 37,63%, energia termică, cu 22,93%, și combustibilii, cu un plus de 19,24%.

Totul în condițiile în care salariul minim net crește de la 1.524 de lei, la 1.898 de lei în anul 2023, iar potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS)  rata anuală a inflaţiei a urcat la 16,8% în luna noiembrie 2022.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...