Prețul petrolului european, într-o continuă scădere. În România, benzina a ajuns să se vândă cu 6,7 lei/litru

Elena Avramescu 22.09.2022, 10:00
Prețul petrolului european, într-o continuă scădere. În România, benzina a ajuns să se vândă cu 6,7 lei/litru

Veste bună pentru români, după ce prețul petrolului european a reușit să ajungă iar sub 90 de dolari/baril, din cauza riscurilor de recesiune globală. Astfel că la benzinăriile din România, prețul benzinei este de 6,7 lei/litru, în timp ce al motorinei de 8 lei/litru. Cu toate acestea, prețul carburanților este puternic afectat de aprecierea dolarului, moneda în care se tranzacționează produsele petroliere.

Prețul benzinei a ajuns la 6,7 lei/litru

După decizia FED de creștere a dobânzilor, moneda americană a ajuns să depășească în cotații 5 lei, astfel că este de așteptat ca astăzi să ajungă la această valoare și la cursul oficial.

Din păcate, încă există presiune pe cotațiile internaționale ale petrolului din cauza aprecierii dolarului față de celelalte valute și a temerilor cu privire la intrarea SUA și a economiei globale în recesiune . Însă țițeiul european de referință (BRENT) a reușit să ajungă, din nou, sub prețul de 90 de dolari, astfel că se tranzacționează joi dimineața aproape de această valoare.

Conform Monitorului Prețurilor, la benzinăriile din România prețurile afișate sunt cuprinse între 7,1 și 7,3 lei pentru benzina standard, însă la acest preț se aplică reducerea standard de 0,5 lei, de unde rezultă că benzina se vinde cu aproximativ 6,7 lei/litru, iar motorina se vinde mult mai scump, mai precis cu cu 8 lei/litru.

O compensare de o jumătate de leu pe litrul de combustibil nu înseamnă nici măcar o jumătate de măsură
Pretul petrolului european este intr-o continua scadere

Subvenția de 50 de bani pentru prețul la carburanți s-a prelungit

La începutul acestei săptămâni, românii au primit o veste extrem de bună, după ce coaliția de guvernare a decis ca măsura de compensare a carburanților cu 50 de bani per litru să se prelungească cu încă trei luni de zile. Astfel că șoferii vor putea beneficia de prețuri mai mici atât la benzină, cât și la motorină, cu 50 de bani pe litru.

Decizia inițială de compensare a prețului la carburanți a fost luată la finalul lunii iunie 2022. Jumătate din reducerea prețului va fi decontată de către stat, iar cealaltă jumătate este susținută de distribuitorii de combustibili. Mia mult, compensarea este evidenţiată pe fiecare bon fiscal emis la staţiile de alimentare.

Se pare că liberalii ar fi cerut ca subvenția să fie menținută doar pentru motorină, deoarece benzina s-a ieftinit destul de mult în ultimele săptămâni, iar impactul bugetar pe cele trei luni în care a fost aplicată măsura se ridică la 900 de milioane de lei. Însă PSD și UDMR nu au fost de acord cu această propunere, astfel că prețul benzinei și al motorinei va fi compensat în continuare cu 50 de bani, până la data de 31 decembrie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...