Prețul pâinii duce România în top 10 la scumpiri din Uniunea Europeană. Alimentul îndrăgit de foarte mulți români a înregistrat o creștere consistentă a prețului, față de anul trecut. De altfel, prețurile au crescut atât la pâine, cât și la celelalte alimente, în toată Uniunea Europeană. Eurostat a publicat recent o statistică legată de prețul pâinii, la nivel european.
Eurostat a făcut publică o statistică legată de prețul pâinii în luna august 2022. Față de aceeași perioadă a anului trecut, pâine a înregistrat o creștere importantă de preț în toată Europa. În România, de exemplu, aceasta s-a scumpit în august 2022, față de aceeași perioadă a anului trecut, cu 25,2%, ceea ce reprezintă a 10-a scumpire la nivel european.
Potrivit Eurostat, preţul pâinii în UE era, în medie, cu 18% mai mare decât în luna august 2021. „Aceasta este o creştere uriaşă comparativ cu luna august 2021, când preţul la pâine a fost, în medie, cu 3% mai mare decât în luna august 2020″, a informat Eurostat, potrivit Agerpres.
Prețurile au fost mult mai mari în unele țări. Cele mai mari creşteri ale preţului pâinii au fost înregistrate în Ungaria (cu un avans de 66% în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021), urmată de Lituania (33%), Estonia şi Slovacia (ambele cu 32%). La polul opus, cele mai mici creşteri ale preţurilor pâinii au fost înregistrate în Franţa (8%), Luxemburg şi Ţările de Jos (ambele cu 10%).
Eurostat a constatat că pâinea, legumele şi carnea, la fel ca celelalte alimentele au devenit mai scumpe, însă o creştere deosebită a fost înregistrată la uleiul de gătit şi grăsimi. Aceste creșteri sunt însă puse pe seama războiului din Ucraina, care a perturbat semnificativ pieţele globale deoarece țările combatante sunt mari exportatori de cereale, oleaginoase (în special floarea soarelui) şi îngrăşăminte.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Rata anuală a inflației în zona euro a fost de 9,1% în august 2022, față de 8,9% în iulie, potrivit Eurostat, iar cu un an înainte, aceasta era de doar 3,0%. În România, inflația a atins în luna mai 2022 nivelul de 14,5%. Specialiștii spun însă că aceasta ar fi, de fapt, mult mai mare.
„Adevărul despre inflaţie este că ea se află între indicele de creştere a preţurilor şi indicele preţurilor producţiei industriale. În România este, deci, între 14 şi 47%. Aşadar, inflaţia reală din această ţară este de 20 şi ceva la sută“, spune Steen Jakobsen, directorul de investiţii al Saxo Bank.