Prețul pâinii duce România în top 10 la scumpiri în UE. Cu cât dăm mai mult pentru alimentul esențial față de 2021

Stan Filon 19.09.2022, 18:23
Prețul pâinii duce România în top 10 la scumpiri în UE. Cu cât dăm mai mult pentru alimentul esențial față de 2021

Prețul pâinii duce România în top 10 la scumpiri din Uniunea Europeană. Alimentul îndrăgit de foarte mulți români a înregistrat o creștere consistentă a prețului, față de anul trecut. De altfel, prețurile au crescut atât la pâine, cât și la celelalte alimente, în toată Uniunea Europeană. Eurostat a publicat recent o statistică legată de prețul pâinii, la nivel european.

Prețul pâinii duce România în top 10 la scumpiri în UE

Eurostat a făcut publică o statistică legată de prețul pâinii în luna august 2022. Față de aceeași perioadă a anului trecut, pâine a înregistrat o creștere importantă de preț în toată Europa. În România, de exemplu, aceasta s-a scumpit în august 2022, față de aceeași perioadă a anului trecut, cu 25,2%, ceea ce reprezintă a 10-a scumpire la nivel european.

Potrivit Eurostat, preţul pâinii în UE era, în medie, cu 18% mai mare decât în luna august 2021. „Aceasta este o creştere uriaşă comparativ cu luna august 2021, când preţul la pâine a fost, în medie, cu 3% mai mare decât în luna august 2020″, a informat Eurostat, potrivit Agerpres.

Pretul painii duce Romania in top 10 la scumpiri în UE
Pretul painii duce Romania in top 10 la scumpiri în UE

Creșterea prețului la pâine, doar 8% în Franța

Prețurile au fost mult mai mari în unele țări. Cele mai mari creşteri ale preţului pâinii au fost înregistrate în Ungaria (cu un avans de 66% în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021), urmată de Lituania (33%), Estonia şi Slovacia (ambele cu 32%). La polul opus, cele mai mici creşteri ale preţurilor pâinii au fost înregistrate în Franţa (8%), Luxemburg şi Ţările de Jos (ambele cu 10%).

Eurostat a constatat că pâinea, legumele şi carnea, la fel ca celelalte alimentele au devenit mai scumpe, însă o creştere deosebită a fost înregistrată la uleiul de gătit şi grăsimi. Aceste creșteri sunt însă puse pe seama războiului din Ucraina, care a perturbat semnificativ pieţele globale deoarece țările combatante sunt mari exportatori de cereale, oleaginoase (în special floarea soarelui) şi îngrăşăminte.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Inflația este în creștere

Rata anuală a inflației în zona euro a fost de 9,1% în august 2022, față de 8,9% în iulie, potrivit Eurostat, iar cu un an înainte, aceasta era de doar 3,0%. În România, inflația a atins în luna mai 2022 nivelul de 14,5%. Specialiștii spun însă că aceasta ar fi, de fapt, mult mai mare.

„Adevărul despre inflaţie este că ea se află între indicele de creştere a preţurilor şi indicele preţurilor producţiei industriale. În România este, deci, între 14 şi 47%. Aşadar, inflaţia reală din această ţară este de 20 şi ceva la sută“, spune Steen Jakobsen, directorul de investiţii al Saxo Bank.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...