Prețul la pompă al benzinei și motorinei ar putea ajunge la 8 lei, în ciuda reducerii accizei la carburant

Ana Anitoiu, Dragos Ștefănescu 23.02.2022, 11:08
Prețul la pompă al benzinei și motorinei ar putea ajunge la 8 lei, în ciuda reducerii accizei la carburant

Prețul la pompă al benzinei și motorinei ar putea ajunge la mai bine de 8 lei, în câteva zile, în ciuda reducerii accizei la carburant, potrivit Asociaţiei Energia Inteligentă. Scumpirea este determinată de faptul că barilul de petrol se apropie de pragul de 100 de dolari, în contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina.

Guvernul vrea să reducă la jumătate acciza la carburant

Preţurile la benzină și motorină au crescut considerabil de la începutul acestui an. Guvernul vrea să reducă la jumătate acciza la carburanți, astfel încât tarifele să scadă cu peste un lei, după cum a anunţat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

„Am propus liderilor coaliției soluția scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsura care ar reduce prețul la pompă imediat cu peste 1 leu.

Propunerea a fost validată în şedinţa de azi (marţi, n.r.), astfel că, în perioada imediat următoare, vom avea discuţii cu Comisia Europeană şi marile companii distribuitoare de carburanţi pentru ca preţurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toţi consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii””, a transmis, marţi, ministrul.

Pretul la pompa al benzinei si motorinei ar putea ajunge la 8 lei
Acciza la carburanti, injumatatita

Florin Cîțu, despre impactul bugetar al reducerii accizei

Liderul PNL, Florin Cîțu, fost premier și ministru al Finanțelor, a spus că impactul bugetar al acestei măsuri ar putea ajunge la aproximativ patru miliarde de lei.

„Scenariile pe care le prezintă Ministerul Finanțelor sunt optimiste, eu sper că nu sunt prezentate doar așa să mai împușcăm un iepure, să spun că facem această măsură, pentru că ea costă 3-4 miliarde de lei. N-aș vrea doar să luăm banii din buzunarul nostru, să-l trimitem în buzunarele companiilor”, a spus Florin Cîțu.

Pe de altă parte, Adrian Câciu a spus că înjumătățirea accizei la carburanți este doar una dintre soluțiile ce au scopul de a reduce facturile energetice și să calmeze „puseul inflaționist” de la începutul acestui an. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus că el i-a cerut ministrului de Finanțe o simulare cu privire la această măsură.

„Eu am cerut ministrului de Finanţe o simulare – ce înseamnă acciza la carburanţi şi cât este componentă din preţ. S-a ajuns la 7 lei la motorină, mi se pare un preţ ca şi efect la scumpirea energiei.

Cred că o intervenţie pe o perioadă limitată, înjumătăţirea, de exemplu, accizei ar avea şi un efect benefic asupra inflaţiei, fiindcă a doua mare problemă după scumpiri este inflaţia. Din simulările făcute de către domnul ministru ar scădea cu 1,2 lei preţul”, a spus Marcel Ciolacu.

Acciza la carburanți a crescut cu peste 7 bani pe litru de la 1 ianuarie. Nivelurile ajustate la inflație de Ministerul Finanțelor au ajuns la 1.892 de lei pentru 1.000 de litri de benzină fără plumb și la 1.734 de lei pentru 1.000 de litri de motorină. Până la această creștere, pragurile erau de 1.827, respectiv 1.674 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...