Prețul petrolului, la cel mai înalt nivel: ce se întâmplă cu prețul carburanților din România

Ciprian Ioana 02.04.2019, 05:28
Prețul petrolului, la cel mai înalt nivel: ce se întâmplă cu prețul carburanților din România

Prețul petrolului Brent, cotația de la Londra, a luat-o în sus și a ajuns la cel mai ridicat nivel din acest an.

Prețul petrolului a urcat la cel mai înalt nivel înregistrat de la începutului anului. Economia mondială dă semne de îmbunătățire, iar oferta este scăzută, grație înțelegerii OPEC.

Din acest motiv, ambele cotații – Brent și WTI – au înregistrat cele mai mari creșteri trimestriale din ultimii aproape zece ani, relatează Reuters.

Petrolul Brent, indicator pentru prețul benzinei din România

Cotația Brent de la Londra, în funcție de care se calculează și prețul carburanților din România, a urcat, luni, cu două procente. Astfel, un baril de petrol valora 69 de dolari.

Pe parcursul zilei de luni, cotația Brent a atins cel mai înalt nivel din noiembrie încoace. La nivel mondial, prețul petrolului a urcat cu 27% în perioada ianuarie-martie.

Sursa: investing.com

Ce spun specialiștii

Experții susțin că există semnale pozitive din primele două mari economii ale lumii: Statele Unite și China. Sunt semne de îmbunătățire, ceea ce înseamnă că cererea se va menține ridicată.

În China, spre exemplu, industria manufacturieră a revenit, surprinzător, pe creștere în luna martie. A fost pentru prima dată în ultimele patru luni când a fost consemnată creșterea. Negocierile privind un armistițiu comercial între Statele Unite și China decurg bine, după cum anunța partea americană.

Washington spunea că aceste discuții, pentru evitarea escaladării tensiunilor comerciale, merg bine și că ele au fost „constructive”.

Benzina și motorina s-ar putea scumpi

Semnele bune din economie vin într-o perioadă în care livrările au fost limitate, încă din ianuarie, de membrii OPEC și de Rusia. Cererea e ridicată, iar oferta este scăzută, ceea ce înseamnă un preț mai mare al petrolului. La mijloc mai sunt și sancțiunile americane impuse Iranului și Venezuelei.

Ar fi de așteptat, așadar, ca această creștere să fie remarcată și la pompă în România. Benzina și motorina s-ar putea scumpi în următoarea perioadă.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe