Președintele Romalimenta susține, în interviul în exclusivitate pentru impact.ro, că nu se pune problema unor noi majorări de preț, pentru că deja vânzările s-au prăbușit la toate alimentele și suntem în cea mai scăzută perioadă de consum, nu doar în România, ci în toată Europa.
Mulți români se descurcă din ce în ce mai greu de la un salariu la altul, după ce inflația a crescut, iar scumpirile la energie și la produsele alimentare pun o presiune din ce în ce mai mare pe veniturile lor.
Inflația a ajuns la 13,8% în aprilie, dar BNR și analiștii economici spun că nu acesta a fost vârful inflaționist, iar la o reducere ne putem gândi abia din 2023.
Cartofii, uleiul, carnea, produsele lactate au avut prețuri în creștere în ultimul an, pentru unele produse ajungând să plătim și cu peste 40% mai mult. Producătorii spun că se poate și mai rău, iar unii analiști fac scenarii sumbre legate de evoluția prețurilor la produse alimentare.
Datele Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) arată o creștere de 10% a prețului global al cărnii de la începutul anului, recordul fiind atins în aprilie.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Am vrut să aflăm de la președintele Federației Patronale din Industria Alimentară Romalimenta, Sorin Minea, dacă prețurile la carne și la alte produse alimentare vor crește și în România în perioada următoare.
”De două săptămâni, din ce știu, nu au mai crescut prețurile. Nimeni nu vorbește despre faptul că piața este blocată, este cel mai scăzut nivel de vânzare care a fost de 20 de ani. Magazinele sunt goale, lumea nu cumpără. Dacă cineva se așteaptă la o creștere de prețuri în clipa în care ținta finală, consumatorul, spune pas și nu mai cumpără, este o copilărie”, a spus Sorin Minea.
Prețul la carnea de porc a scăzut chiar, după ce crescuse, cu un leu, carnea de pasăre are prețul blocat, iar prețul la carnea de vită va scădea și el, potrivit președintelui Romalimenta.
”Spuneam acum două luni că, de la jumătatea, sfârșitul primăverii, prețurile se vor bloca și vor manifesta o ușoară tendință de scădere. Exact asta se întâmplă pe piață acum”, a adăugat președintele Romalimenta.
Sorin Minea spune că cei care împrăștie în piață zvonuri că vor crește prețurile la alimente, pentru că a crescut inflația, sunt prețuri record la energie și carburanți, fie sunt ”părerologi”, care nu au nicio legătură cu industria alimentară, fie o fac deliberat pentru a justifica apoi că trebuie să crească prețurile.
”Peste tot se vorbește de majorări de preț la produse alimentare. Sincer, în ultimele două săptămâni, nu știu să fi fost vreo majorare de preț. Fiecare dă o declarație pentru a câștiga ceva. De exemplu, spun că au crescut prețurile cu nutrețurile, ca să justifice apoi că cer să crească prețul la carne”, a adăugat Minea.
Președintele Romalimenta subliniază că nu poți să vorbești de creșteri de prețuri la alimente fără să iei în considerare consumatorul final.
”Când cresc prețurile la carne, omul nu mai cumpără. Este cea mai scăzută perioadă de consum în toată Europa. În clipa în care cererea s-a diminuat, oferta nu poate să crească prețul”, explică Sorin Minea.
Sorin Minea mai spune că, atunci când un producător cere o mărire de preț la carne, trebuie să se uite cu atenție dacă piața satisface cererea, pentru că dacă nu cumpără nimeni la prețul cerut, nu are niciun câștig.
”Dacă un fermier vine și spune că nu mai face față după creșterea prețurilor la energie și combustibil și vrea să mărească prețurile, întrebarea care ar trebui să și-o pună mai întâi este cui mai vinde dacă le mărește. Consumul cel mai mare la electricitate, la benzină este în industrie. Nu cred că pe câmpurile patriei sunt cheltuieli mari cu salariile, cu energia electrică, nu am văzut curent electric pe câmpuri”, a adăugat Minea.
Mai mult, spune Minea, subvențiile și acordarea de bani suplimentari de la stat nu au dus niciodată la o ieftinire pe piață a produselor alimentare.
”Și eu vreau să cresc prețurile, dar nu pot, pentru că s-ar prăbuși consumul. Este adevărat că este încă piața neagră, piața gri care a devenit neagră și ocupă o falie imensă”, a mai spus Minea.
Un alt motiv pentru care producătorul român nu-și poate permite o creștere artificială de preț la carne și la alte alimente este și că vor intra în competiție pe piață cu produse importate din Europa, care se vor vinde la prețuri mai mici.
În Europa, prețurile finale sunt sub cele de la noi. Europa este o piață liberă, deci dacă noi depășim prețul pieței în Europa, vom avea în galantar produse europene mai ieftine. Atunci se va vedea dacă omul cumpără din patriotism sau cumpără că îi este foame”, a mai spus Sorin Minea.
El a precizat că atunci când carnea s-a scumpit cu 42%, urmarea a fost scăderea consumului, care a dus în situația în care a fost necesară scăderea prețul.
”Asta este legea comerțului, nici Guvernul, nimeni nu o poate schimba”, susține Minea.
Singurul lucru care duce la o dereglare a prețului și care poate fi reglementat de stat este prețul la energie electrică, la gaze și la combustibil.
”Dacă statul s-ar ocupa de problema asta, nu ar mai fi plânsete de la cei care vor un preț mai mare”, susține Sorin Minea.
Președintele Romalimenta a explicat și care sunt efectele mesajelor de creștere a prețurilor ajunse la cumpărători pe diferite canale de comunicare.
S-a spus: ”Vor exploda prețurile”, ”Populație, fii pregătită, prețurile vor exploda!” Reacția populației a fost cea mai bună pe care am văzut-o de când sunt eu pe piață, s-a blocat, nu mai cumpără. A fost și pandemia, au învățat să gătească”. Au cumpărat mai puțin decât cumpărau înainte, ăsta a fost răspunsul la scumpirile dramatice”.
Sorin Minea mai spune că anul acesta a fost cel mai slab Paște la vânzarea mieilor pe care eu îl cunoaște și crede că s-a datorat tot unor mesaje ajunse la consumatori.
”S-a scris în presă că mieii se vor vinde la 40-45 de lei kilogramul. Știrea a fost preluată și plimbată două săptămâni înainte de Paște. Surpriză, în piață, toți cereau între 45 și 50 de lei, pentru că auziseră ei la televizor. Ce s-a întâmplat? Au scăzut vânzările. Deci, de ce să mărim prețurile dacă nu facem cu asta mai mult decât să speriem consumatorul, să îl direcționăm în altă parte”, susține președintele Romalimenta.
Președintele Romalimente spune că s-a ajuns la un blocaj al consumului de produse alimentare și la o redescoperire a gătitului acasă, situație care ar trebui să dea de gândit celor care vor să crească prețurile.
”Ieri am auzit că brânzeturile se scumpesc cu 40%. În clipa în care se va întâmpla, vom lua emmentaler din Elveția, care devine mai ieftin decât produsul din România. Este un paradox, dar asta e ceea ce se va întâmpla”, a explicat Sorin Minea.