Președintele Poloniei, păcălit de doi comici din Rusia. A stat cu ei la telefon crezând că vorbește cu Emmanuel Macron

Anca Manolica 22.11.2022, 17:11
Președintele Poloniei, păcălit de doi comici din Rusia. A stat cu ei la telefon crezând că vorbește cu Emmanuel Macron

Doi comici ruși care s-au dat drept președintele francez Emmanuel Macron l-au păcălit pe liderul din Polonia, Andrzej Duda, cerându-i informații sensibile în ceea ce privește racheta care a lovit un sat polonez de lângă granița cu Ucraina săptămâna trecută. Cum s-a aflat că totul a fost o farsă.

Liderul poloniez, ținta glumelor unor comici ruși

Biroul lui Andrzej Duda a confirmat marți, 22 noiembrie, că liderul polonez a vorbit cu cineva la telefon care a pretins a fi Emmanuel Macron, președintele Franței, în noaptea în care o rachetă a lovit un sat din apropierea graniței cu Ucraina.

Într-o înregistrare de 7 minute și jumătate a convorbirii, postată pe internet de comedianții ruși Vladimir Kuznetsov și Alexei Stolyarov, cunoscuți sub numele de Vovan și Lexus, liderul Polonez poate fi auzit vorbind în engleză cu interlocutorul, care încearcă să ia un accent francez.

Biroul a precizat că a fost doar unul dintre numeroasele apeluri internaționale pe care Duda le-a primit în seara de 15 noiembrie, imediat după ce o rachetă a lovit în estul Poloniei, ucigând doi bărbați. Liderii NATO și ai Poloniei au stabilit ulterior că racheta a provenit cel mai probabil de la un sistem de apărare aeriană ucrainean care a tras ca răspuns la un baraj de atacuri rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

„După explozia rachetelor de la Przewodow, în timpul convorbirilor cu șefii de stat și de guvern, o persoană care pretindea că este președintele francez Emmanuel Macron a fost conectată.

În timpul apelului, președintele Andrzej Duda și-a dat seama din modul neobișnuit în care interlocutorul a condus conversația că ar fi putut exista o tentativă de farsă și a încheiat conversația”, a transmis biroul prezidențial polonez.

Ce au discutat la telefon

Vorbind în engleză, liderul de la Varșovia transmite detalii despre incidentul cu racheta, despre planurile sale de a solicita consultări NATO și despre faptul că este foarte atent să nu agraveze situația cu Rusia, care a pornit un război în Ucraina vecină pe 24 februarie.

Farsorii care l-au păcălit pe liderul Poloniei
Farsorii care l-au păcălit pe liderul Poloniei

Timp de peste șapte minute, Duda, părând stresat, îi spune interlocutorului că președintele american Joe Biden nu dă vina pe Rusia pentru incidentul cu racheta, dar că președintele Ucrainei insistă că a fost un proiectil rusesc. Spune că el însuși este „foarte atent” să nu dea vina pe Rusia, dar că Polonia va solicita consultări de securitate cu toți partenerii săi din NATO, notează publicația The Star.

Este a doua tentativă de acest fel

De asemenea, purtătorii de cuvânt ai președintelui au transmis că serviciile competente verifică modul în care farsorii ar fi putut ajunge la Duda, fiind a doua tentativă de acest gen. În iulie 2020, aceiași farsori au postat o înregistrare a unei conversații telefonice cu Duda, în care Kuznetsov s-a dat drept șeful ONU, Antonio Guterres, și i-a adresat o mulțime de întrebări despre Ucraina, Rusia și proaspăta sa realegere.

Biroul președintelui Andrzej Duda a confirmat atunci că înregistrarea respectivă era autentică, doi oficiali din cadrul misiunii Poloniei la ONU fiind concediați din cauza incidentului.

Vovan și Lexus sunt cunoscuți în Rusia pentru că țintesc celebrități și politicieni cu farse telefonice și i-au păcălit în trecut pe Macron, cântărețul britanic Elton John și fostul premier britanic Boris Johnson, printre mulți alții.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...