Președintele Joe Biden nu vede gravitatea recentelor declarații ale lui Putin: „Nu se gândeşte să folosească arme nucleare sau ceva de genul acesta”

Elena Avramescu 23.02.2023, 07:28
Președintele Joe Biden nu vede gravitatea recentelor declarații ale lui Putin: „Nu se gândeşte să folosească arme nucleare sau ceva de genul acesta”

În cursul zilei de ieri, preşedintele Joe Biden a spus că nu interpretează decizia preşedintelui Vladimir Putin de a suspenda temporar participarea Rusiei la un tratat privind armele nucleare ca fiind un semnal de alarmă, astfel că nu consideră că șeful statului rus se gândește să le utilizeze. Cu toate acestea, consideră că decizia reprezintă o mare greşeală, potrivit Reuters.

Joe Biden crede că Putin nu va folosi armele nucleare

„Este o mare greşeală să faci asta. Nu foarte responsabil. Dar nu am citit în asta că se gândeşte să folosească arme nucleare sau ceva de genul acesta”, a spus Joe Biden într-un interviu pentru ABC News.

În cursul zilei de marți, preşedintele Vladimir Putin a făcut mai multe acuzații către Occident, spunând că prin ajutorul militar oferit Ucrainei încearcă să provoace Rusiei o înfrângere strategică, astfel că a luat decizia de a suspenda participarea Rusiei la Tratatul Noul START sau START III şi a avertizat că Moscova ar putea relua testele nucleare.

Se pare că START III este ultimul tratat de dezarmare nucleară ce se află în vigoare între Rusia şi SUA, care are în vedere 1.550 de focoase nucleare desfăşurate de fiecare dintre aceste două ţări şi permite inspecţii reciproce, dar care nu s-au mai desfăşurat din 2020, din cauza pandemiei şi a războiului în Ucraina. În pofida acestui lucru, Rusia a declarat că va respecta limitele convenite privind rachetele nucleare şi va continua să informeze SUA despre schimbările în desfăşurarea lor.

Discursul lui Joe Biden la Varsovia l-a urmat pe al lui Putin
Discursul lui Joe Biden la Varsovia l-a urmat pe al lui Putin

„Ei bine, uite, cred că suntem mai puţin în siguranţă atunci când renunţăm la acordurile de control al armelor care sunt foarte mult în interesul ambelor părţi şi în interesul lumii. Ideea că, într-un fel, asta înseamnă că se gândesc să folosească arme nucleare, rachete balistice intercontinentale, nu există nicio dovadă în acest sens”, a mai spus Joe Biden.

Cu două zile în urmă, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că suspendarea anunţată de Rusia este complet iresponsabilă, în timp ce secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a menționat că decizia liderului rus a făcut lumea mai periculoasă.

„Nimeni nu atacă Rusia. Rusia este agresorul. Este un an de când a lansat invazia și nu vedem niciun semn că Putin nu se pregătește pentru pace. El se pregătește și pentru mai mult război. Putin nu trebuie să câștige. Regret decizia de astăzi de a-și retrage participarea din tratatul New START.

Prin decizia Rusiei de astăzi, întreaga arhitectură de control al armelor a fost demontată. Încurajez cu tărie Rusia să își reconsidere decizia și să respecte acordurile existente”, a declarat Jens Stoltenberg, la Varșovia, acolo unde astăzi are loc o reuniunea a preşedintelui Joe Biden cu lideri NATO din Europa de Est, la care participă și preşedintele Klaus Iohannis.

Nu trebuie uitat faptul că Moscova a fost cea care a solicitat ca armele nucleare britanice şi franceze care vizează Rusia să fie incluse în cadrul controlului asupra armamentelor, o poziţie inacceptabilă pentru Washington după peste o jumătate de secol de tratate nucleare bilaterale cu Rusia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...