Președintele Consiliului European, în vizită surpriză la Kiev: „În inima Europei libere și democrate”

Ana Anitoiu 20.04.2022, 12:03
Președintele Consiliului European, în vizită surpriză la Kiev: „În inima Europei libere și democrate”

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a făcut, miercuri, o vizită surpriză la Kiev, la aproape două luni de când liderul rus Vladimir Putin a declanșat un război în Ucraina. Oficialul a publicat o fotografie din momentul sosirii în gara din capitala ucraineană și a precizat că a ajuns „în inima Europei libere și democrate”.

Președintele Consiliului European, vizită surpriză la Kiev

Charles Michel, în vârstă de 46 de ani, a publicat o fotografie în care pare să fie pe peronul gării din Kiev. În imagine, președintele Consiliului European poartă o șapcă și îmbrățișează o persoană, după ce a coborât din tren.

„În Kiev astăzi. În inima Europei libere și democratice”, a scris președintele Consiliului European în descrierea fotografiei pe care a publicat-o pe Twitter. Această vizită în capitala Ucrainei nu a fost anunțată pe agenda oficialului.

Vizita surpriză făcută de președintele Consiliului European în Kiev, în timp ce Ucraina se află în continuare în război cu Rusia, are loc după cele anunțate ce au fost făcute de alți oficiali europeni precum președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președinta Paramentului European, Roberta Metsola.

Presedintele Consiliului European, in vizita surpriza la Kiev
Presedintele Consiliului European, Charles Michele

Chestionarul pentru aderarea la Uniunea Europeană, completat de Ucraina

Autoritățile din Ucraina au anunțat, luni, că au completat chestionarul de aderare la Uniunea Europeană. Kievul a primit documentul cu 10 zile înainte, cu ocazia vizitei ce a fost făcută de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Șefa executivului european a promis atunci o începere rapidă a negocierilor de aderare.

Următorul pas după ce Ucraina a completat chestionarul de aderare la Uniunea Europeană este să fie dată o recomandare de către Comisia Europeană în privința conformității acestei țări cu criteriile necesare pentru statulul de membru al blocului comunitar. Adjunctul șefului de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, Ihor Zhovkva, a spus că se așteaptă să nu fie probleme în acest sens. Apoi, decizia le va aparține statelor membre.

„Poporul nostru este, în forul său interior, deja de multă vreme mental în Europa”, a spus la un moment dat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, precizând că „ucrainenii sunt uniţi” în privința acestui obiectiv de a face parte din Uniunea Europeană, deoarece își doresc „să se simtă egalii altor europeni”.

Ihor Zhovkva a precizat că se așteaptă ca Ucraina să obțină statutul de țară candidată în luna iunie, la întâlnirea programată a Consiliului European. Potrivit calendarului, acest eveniment va avea loc în zilele de 23 și 24 iunie.

După aceea, conform șefului de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, vor începe discuțiile de aderare la Uniunea Europeană. Oficialul a precizat că odată începute aceste discuții, se va putea vorbi deja de intrarea Ucrainei cu drepturi depline în blocul comunitar.

George Ivașcu, despre apariția lui Carmen Simionescu în serialul Clanul
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...
Recomandări