Premierul Ungariei, avertisment în contextul războiului din Ucraina. „Pe masa NATO sunt propuneri periculoase”

Ana Anitoiu 22.03.2022, 19:40
Premierul Ungariei, avertisment în contextul războiului din Ucraina. „Pe masa NATO sunt propuneri periculoase”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a transmis un avertisment în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, după ce a avut o discuție, luni, cu preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel. Oficialul a declarat că pe masa NATO se află unele propuneri periculoase în privința răspunsului la ofensiva rusă.

Ce propuneri periculoase sunt pe masa NATO

Prim-ministrul Ungariei a declarat că NATO are pe masă propuneri periculoase și a menționat că unele țări membre ale Alianței Atlanticului de Nord au vehiculat din nou ideea de a impune o zonă de interdicţie aeriană deasupra statului în care Rusia duce un război din 24 februarie, așa cum cere președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„NATO este o alianţă de apărare. Suntem capabili să ne protejăm reciproc – de fapt, este datoria noastră să o facem, dar nu este misiunea NATO să se implice într-o operaţiune militară în afara teritoriului său”, a declarat Viktor Orban.

Premierul Ungariei a precizat că poziția țării lui este clară. Mai exact, nu dorește să trimită militari sau arme în afara teritoriului NATO. Viktor Orban a adăugat că dacă săptămâna trecutâ nu a fost deloc ușoară, aceasta va fi și mai dificilă. Oficialul s-a referit la summiturile Alianței Atlanticului de Nord și Uniunii Europene.

Premierul Ungariei, avertisment in contextul razboiului din Ucraina
Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei. Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Premierul Ungariei, despre extinderea sancțiunilor împotriva Rusiei la importurile de petrol și gaze

De asemenea, Viktor Orban a declarat că problema livrărilor energetice din Rusia a fost rezolvată în urmă cu zece zile, pentru o perioadă de cel puțin zece zile. Ungaria a spus că este împotriva extinderii sancțiunilor pentru Rusia la importurile de petrol şi gaze. Explicația dată de oficial este că aceasta ar însemna o „povară disproporţionată şi aproape insuportabilă” asupra Ungariei şi a altor ţări din Uniunea Europeană.

„Ne-ar afecta pe noi mai mult decât ar afecta Rusia, ţinta sancţiunilor”, a spus Viktor Orban, adăugând că Ungaria se va alătura altor țări în a se opune sancţiunilor împotriva importurilor energetice din Rusia.

Ministerul Apărării din Ungaria a transmis că avioane de luptă Gripen ungare au fost ridicate de la sol, luni după-amiază, după ce un aparat de zbor neidentificat a pătruns în spaţiul aerianal țării dinspre Ucraina, îndreptându-se către Slovacia.

Conform ministerului Apărării de la Budapesta, avioanele Gripen au patrulat zona şi au asigurat securitatea spaţiului aerian, după care au revenit la baza de la Kecskemet. Aceasta a fost cea de-a treia oară când avioane de luptă ungare au intrat în alertă, începând de sâmbăta trecută, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe