Premierul Ungariei, avertisment în contextul războiului din Ucraina. „Pe masa NATO sunt propuneri periculoase”

Ana Anitoiu 22.03.2022, 19:40
Premierul Ungariei, avertisment în contextul războiului din Ucraina. „Pe masa NATO sunt propuneri periculoase”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a transmis un avertisment în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, după ce a avut o discuție, luni, cu preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel. Oficialul a declarat că pe masa NATO se află unele propuneri periculoase în privința răspunsului la ofensiva rusă.

Ce propuneri periculoase sunt pe masa NATO

Prim-ministrul Ungariei a declarat că NATO are pe masă propuneri periculoase și a menționat că unele țări membre ale Alianței Atlanticului de Nord au vehiculat din nou ideea de a impune o zonă de interdicţie aeriană deasupra statului în care Rusia duce un război din 24 februarie, așa cum cere președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„NATO este o alianţă de apărare. Suntem capabili să ne protejăm reciproc – de fapt, este datoria noastră să o facem, dar nu este misiunea NATO să se implice într-o operaţiune militară în afara teritoriului său”, a declarat Viktor Orban.

Premierul Ungariei a precizat că poziția țării lui este clară. Mai exact, nu dorește să trimită militari sau arme în afara teritoriului NATO. Viktor Orban a adăugat că dacă săptămâna trecutâ nu a fost deloc ușoară, aceasta va fi și mai dificilă. Oficialul s-a referit la summiturile Alianței Atlanticului de Nord și Uniunii Europene.

Premierul Ungariei, avertisment in contextul razboiului din Ucraina
Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei. Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Premierul Ungariei, despre extinderea sancțiunilor împotriva Rusiei la importurile de petrol și gaze

De asemenea, Viktor Orban a declarat că problema livrărilor energetice din Rusia a fost rezolvată în urmă cu zece zile, pentru o perioadă de cel puțin zece zile. Ungaria a spus că este împotriva extinderii sancțiunilor pentru Rusia la importurile de petrol şi gaze. Explicația dată de oficial este că aceasta ar însemna o „povară disproporţionată şi aproape insuportabilă” asupra Ungariei şi a altor ţări din Uniunea Europeană.

„Ne-ar afecta pe noi mai mult decât ar afecta Rusia, ţinta sancţiunilor”, a spus Viktor Orban, adăugând că Ungaria se va alătura altor țări în a se opune sancţiunilor împotriva importurilor energetice din Rusia.

Ministerul Apărării din Ungaria a transmis că avioane de luptă Gripen ungare au fost ridicate de la sol, luni după-amiază, după ce un aparat de zbor neidentificat a pătruns în spaţiul aerianal țării dinspre Ucraina, îndreptându-se către Slovacia.

Conform ministerului Apărării de la Budapesta, avioanele Gripen au patrulat zona şi au asigurat securitatea spaţiului aerian, după care au revenit la baza de la Kecskemet. Aceasta a fost cea de-a treia oară când avioane de luptă ungare au intrat în alertă, începând de sâmbăta trecută, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...