Premierul Orban, despre situația critică de la rețeaua de cale ferată. „Vom pierde banii dacă nu se trezesc”

Raluca Juncu 10.07.2020, 10:50
Premierul Orban, despre situația critică de la rețeaua de cale ferată. „Vom pierde banii dacă nu se trezesc”

Premierul Ludovic Orban a vorbit despre rețeaua de infrastructură a căilor ferate precizând că se află într-o stare avansată de deteriorare. Cine sunt responsabilii acestui sistem?

Ludovic Orban: „ Este o situație critică”

Peste 70% din rețeaua de cale ferată din România se află într-o situație critică, iar termenul pentru multe din reparațiile esențiale ale sistemului de circulație sunt depășite, spunea premierul joi, înaintea ședinței de Guvern.

„Trenurile de lucru, trenurile tehnologice, le pui pe şine şi după ce trece trenul, ai modernizată linia de cale ferată la standarde de transport. Una din marile probleme pe care le avem, şi care afectează potenţialul de dezvoltare economic, este că transportul feroviar de marfă se derulează foarte lent din cauza restricţiilor existente, din cauza faptului că sunt peste 1.000 de poduri şi podeţe care au termenul de reparaţie capitală depăşit”, a declarat Orban.

Șeful Executivului, care a fost și el Ministru al Transporturilor în perioada 2007-20078, s-a arătat indignat de faptul că în ultimii ani nu a existat niciun fel de interes pentru modernizarea infrastructurii feroviare. Ludovic Orban a atras atenția resposabililor din Ministerul Transporturilor, în ceea ce priveşte Autoritatea de Reformă Feroviară care „bate pasul pe loc de patru ani de zile”, nefiind capabilă să finalizeze o licitaţie pentru achiziţia de material rulant.

„Vom pierde banii dacă nu se trezesc”, a mai adăugat premierul, potrivit Mediafax.

Guvernul a primit aprobare de la Comisia Europeană privind acordul pentru achiziția unor trenuri tehnologice care vor schimba fața căilor ferate a CFR. În urma achiziţiei acestora, se are în vedere ca ritmicitatea lucrărilor de reabilitare pentru ceea ce înseamnă linia de cale ferată și reducerea timpilor de ajungere la destinație.

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA are datorii uriașe de ani de zile. Cele din 2019 depășesc 1 miliarde de euro, potrivit datelor anuale, raportate la Ministerul Finanțelor Publice.

 

Sursa foto: Inquam Photos

George Ivașcu, despre apariția lui Carmen Simionescu în serialul Clanul
Urmăriți Impact.ro și pe