Boris Johnson a sosit în India și încearcă să îl convingă pe Narendra Modi să se alăture eforturilor occidentale împotriva Moscovei

Elena Avramescu 21.04.2022, 07:08
Boris Johnson a sosit în India și încearcă să îl convingă pe Narendra Modi să se alăture eforturilor occidentale împotriva Moscovei

Premierul britanic a declarat că orice discuții de pace asupra Ucrainei ar putea eșua. Astfel că a comparat discuțiile cu președintele rus Vladimir Putin asemănătoare cu negocierea cu un crocodil. Boris Johnson a spus că a avea de-a face cu Putin a fost ca „un crocodil când ți-a prins piciorul în fălci” și a spus că este vital ca Occidentul să continue să înarmeze Ucraina.

Boris Johnson a sosit în India, pentru o vizită de 2 zile

UPDATE În urmă cu scurt timp, Boris Johnson a sosit în India, pentru o vizită de două zile, ce este centrată pe discuţii comerciale, dar şi strategice. Cu toate acestea, sunt slabe şanse să învingă reticenţa omologului său Narendra Modi de a susţine acţiunea occidentală împotriva invaziei ruse în Ucraina.

Boris Johnson a aterizat în Gujarat, de unde este originar Modi, loc unde se va întâlni cu şefi de companii şi va face o vizită culturală în oraşul istoric Ahmedabad, de unde provine jumătate din populaţia anglo-indiană a Marii Britanii.

Premierul Marii Britanii se va deplasa apoi la New Delhi pentru o întrevedere cu Modi vineri, departe de parlamentul britanic care va decide eventuala convocare a unei comisii care să stabilească dacă premierul a înşelat sau nu cu bună-ştiinţă legislativul în explicaţiile sale despre „partygate”.

Downing Street a descris vizita ca debutul unei noi ere prin parafarea unor acorduri de investiţii bilaterale de peste un miliard de lire sterline, fapt care ar permite crearea a 11.000 de locuri de muncă în Marea Britanie. În plus, acordurile vizează noi parteneriate în domeniile apărării, inteligenţei artificiale şi energiei verzi, precum şi investiţii în domeniile roboticii, vehiculelor electrice şi lansării de sateliţi.

Discuțiile de pace cu Ucraina, condamnate din cauza lui Putin

Știre inițială Prim-ministrul vorbea în timp ce se îndrepta spre India, unde îl va încuraja pe omologul său Narendra Modi să-și pună capăt neutralității față de războiul din Ucraina. El a minimizat probabilitatea ca India să-și încheie legăturile de lungă durată cu Rusia.

„Este foarte greu de văzut cum pot ucrainenii să negocieze cu Putin acum, având în vedere lipsa lui evidentă de bună-credință. Strategia lui, care este evidentă, este să încerce să înghită și să captureze cât mai mult din Ucraina și poate să aibă un fel de negociere dintr-o poziție de forță”, a spus Johnson reporterilor, potrivit Reuters.

Johnson a spus că liderii mondiali, inclusiv președintele american Joe Biden, au convenit săptămâna aceasta asupra unui apel conform căruia vor continua să furnizeze Ucrainei arme, inclusiv artilerie, pe măsură ce Rusia își intensifică atacurile asupra estului Ucrainei.

Ucraina și Rusia nu au purtat discuții de pace față în față din data de 29 martie, iar atmosfera s-a intensificat din cauza acuzațiilor ucrainene conform cărora trupele ruse au comis atrocități în orașul Bucha de lângă Kiev. Moscova a negat afirmațiile.

Rusia a pus mâna pe primul său oraș din estul Ucrainei, ca parte a unui nou atac pe care oficialii ucraineni l-au descris săptămâna aceasta drept Bătălia de la Donbas.

Mesajul sfasietor al unei mame care si-a pierdut copilul in razboiul din Ucraina
Vladimir Putin

„Cum poți negocia cu un crocodil când ți-a prins piciorul în fălci?”

Johnson a spus că președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mărturisit că este încrezător că va împinge trupele ruse din regiunea Donbas de est, dar că forțele sale nu vor recuceri Crimeea, pe care Rusia a capturat-o acum opt ani.

„Părerea președintelui Ucrainei, dacă l-am înțeles corect, este că și-ar dori ca forțele ruse să fie expulzate din pozițiile lor existente în Donețk și Lugansk. Deci aceasta este o poziție destul de maximalistă, dar în Crimeea, ei nu sunt la fel de maximaliști”, a spus el.

Putin a spus clar că vrea să cuprindă mai mult teritoriu ucrainean și ar putea lansa un nou atac asupra capitalei țării, Kiev, a spus Johnson.

„Cum poți negocia cu un crocodil când ți-a prins piciorul în fălci? Aceasta este dificultatea cu care se confruntă ucrainenii. Trebuie doar să continuăm cu strategia, să le furnizăm arme”, a spus el.

Boris Johnson a spus că, când se va întâlni vineri cu Modi la New Delhi, va încuraja India să sprijine Ucraina. Dar el a acceptat că este probabil ca India să-și mențină legăturile cu Rusia.

„Am vorbit deja cu Narendra Modi despre Ucraina și de fapt indienii au condamnat ceea ce s-a întâmplat în Bucha. Dar Marea Britanie, în special, trebuie să recunoască că există o relație istorică pe care India o are cu Rusia. Cred că trebuie să fim împăcați cu asta”, a spus acesta.

India, care este cel mai mare cumpărător al armelor Rusiei și importă cantități importante de petrol, s-a abținut la votul Națiunilor Unite de condamnare a invaziei și nu a impus sancțiuni Moscovei.

Urmăriți Impact.ro și pe