Prefectura Capitalei, reacţie la acuzaţiile aduse de Nicuşor Dan cu privire la refuzul de a ataca în instanţă două autorizaţii emise de Gabi Firea

Mihnea Tălău 21.05.2022, 15:23
Prefectura Capitalei, reacţie la acuzaţiile aduse de Nicuşor Dan cu privire la refuzul de a ataca în instanţă două autorizaţii emise de Gabi Firea

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan a lansat un atac dur la adresa prefectului Bucureștiului, Toni Greblă. Edilul spune că reprezentantul guvernului în teritoriu refuză să atace în instanţă două autorizaţii de construire emise de fostul primar general, Gabriela Firea. Toni greblă a reacționat la acuzațiile lui Nicușor Dan.

Acuzațiile primarului Nicușor Dan

„Prefectul Capitalei refuză să atace în instanță două autorizații de construire ilegale pentru două imobile de pe Șoseaua Kiseleff!

Deși prefectul este, conform legii, autoritatea care are atribuția de a ataca în contencios administrativ autorizațiile de construire ilegale, prefectul Toni Greblă susține că nu poate „să dispună măsuri” și că numai Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) are această pârghie. Mai mult, Toni Greblă susține că ISC n-ar fi solicitat prefectului atacarea actelor și nici n-ar fi trimis procesele verbale de control”, a scris Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.

Edilul spune că prefectul deține toate pârghiile legale pentru a ataca autorizațiile ilegale, dar că acesta are o abordare „diversionistă, manipulatoare, total incorectă”.

„E o abordare diversionistă, manipulatoare, total incorectă! În acest caz, ISC a efectuat controlul, iar în urma acestui control am solicitat prefectului să inițieze demersurile în justiție, anexând toate actele necesare. Prefectul Capitalei are deci baza legală și toate argumentele necesare pentru atacarea în instanță a autorizațiilor ilegale, dar refuză să facă acest lucru”, a continuat el.

Prefectul e acuzat că nu aplică legea și nu apără interesele bucureștenilor. Și totul pleacă de la autorizațiile de construire emise de Gabriela Firea, când aceasta se afla pe finalul mandatului de primar general.

„Speța e clară, iar realitatea evidentă: prefectul Capitalei nu aplică legea și nu apără interesele bucureștenilor. Trageți voi concluzia dacă asta are legătură cu faptul că cele două autorizații de construire ilegale de pe Șoseaua Kiseleff au fost emise de Gabriela Firea în 2020, în ultimele ei luni de mandat ca primar general”, conchide Nicușor Dan.

Reacția prefectului Toni Greblă

„Cu niciun prilej Prefectul Municipiului București nu a susținut că refuză să atace în instanță cele două autorizații de construire la care se face referire, fapt ce rezultă din adresa instituției noastre transmisă primarului general al municipiului București, postată de acesta pe pagina de Facebook.

Mai mult reprezentanții Prefecturii explic că au făcut toate demersurile necesare, legate de cele două autorizații.

„Demersurile instituției noastre nu s-au oprit însă aici, ci pentru îndeplinirea atribuțiilor ce revin prefectului, am solicitat Inspectoratului de Stat în Construcții punerea la dispoziție a proceselor- verbale de control și comunicarea punctului de vedere, rezultat al analizei celor reținute prin actele de control. Învederăm că în cel mai scurt timp, după primirea răspunsului de la Inspectoratul de Stat în Construcții, Prefectul Municipiului București va întreprinde toate măsurile legale, conform atribuțiilor sale, care rezultă în urma analizării celor două autorizații”, a explicat Prefectura.

Nu în ultimul rând, Toni Greblă îi sugerează lui Nicușor Dan să utilizeze „mijloace de comunicare directă inclusiv tefefonic”.

„Sugerăm domnului Primar General al Municipiului București ca, pentru eficientizarea activității, să găsească și alte mijloace de comunicare directă, inclusiv telefonic”, a afirmat prefectul Toni Greblă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...