Prăjitura Ascota, alături de Prăjitura Doboș, Tortul cu foi de miere sau Prăjitura Albă ca zăpada este acea prăjitură clasică a generației optzeciste. Această prăjitură având ingrediente mai greu de procurat pentru acea perioadă, gospodinele o pregăteau mai mult pentru sărbători sau pentru zile de onomastică.
Acum, în vremurile noastre, procurarea ingredientelor nu mai reprezintă un impediment, le putem găsi cu ușurință în orice magazin local. Această prăjitură deosebită este excelentă pentru zilele reci de weekend. Deși pare o prăjitură cu pretenții, poate datorită fisticului, prăjitura se prepară foarte simplu, fără artificii elaborate de cofetari patiseri.
Ingredientul principal al acestei prăjituri este fisticul. Pentru crema de fistic se folosește fie fistic crud măcinat, fie esență de fistic. Această cremă combinată cu crema de unt este de un gust divin. Prăjitura se prepară rapid, în două etape, blatul de cacao și crema de fistic. Pentru copt, este necesară o tavă rotundă cu fundul detașabil, cu diametrul de 28 centimetri.
Blat de cacao
Cremă de fistic
Pentru ornat
I. Blat
1. Într-un castron se mixează untul moale, lăsat la temperatura camerei, cu zahărul.
2. După ce zahărul s-a topit, în crema de unt se adaugă ouăle și laptele călduț, mixându-se în continuare.
3. Separat se amestecă ingredientele uscate, se cern făina și cacaoa, se adaugă praful de copt și zahărul vanilat
4. Amestecul de făină și cacao se adaugă peste compoziția lichidă, amestecându-se bine astfel să nu rămână cocoloașe. Compoziția rezultată trebuie să fie
groasă, curgătoare.
5. Compoziția pentru blat se toarnă în tava de copt tapetată cu hârtie cerată.
6. Se dă tava la cuptorul pre încins la 180 de grade, timp de 45 de minute sau până trece testul scobitorii.
7. După coacere, blatul se scoate din tava de copt și se lasă la răcit pe un grilaj de bucătărie.
II. Cremă de fistic
1. Într-o crăticioară se amestecă o lingură de zahăr cu gălbenușurile și făina.
2. Se adaugă laptele și se fierbe până când amestecul devine cremos, apoi se ia de pe foc și se lasă la răcit. Pentru a nu se prinde de fundul cratiței, compoziția se amestecă continuu cu o lingură de lemn sau de silicon.
3. Într-un bol, separat, se amestecă untul cu zahărul rămas, zahărul vanilat și fisticul măcinat.
4. Amestecul de fistic se încorporează în crema de gălbenușuri.
III. Finalizare prăjitură
1. Cu ajutorul unei spatule de silicon se acoperă blatul răcit cu un strat gros de cremă de fistic.
2. Prăjitura se decorează cu ciocolată neagră rasă și opțional, fistic ușor prăjit și mărunțit.