SPECIAL

Povestea de dragoste care a surprins tenisul mondial: Mariana Simionescu și marele campion Bjorn Borg. Nunta cu invitați de seamă le-a fost organizată de un înalt ofițer de Securitate

Dan Mlădinoiu 15.10.2022, 12:48
Povestea de dragoste care a surprins tenisul mondial: Mariana Simionescu și marele campion Bjorn Borg. Nunta cu invitați de seamă le-a fost organizată de un înalt ofițer de Securitate

Tenisul deceniului opt al secolului trecut a avut un “vârf” de altă natură decât cel sportiv. Este vorba de evenimentul matrimonial ce i-a surprins în mod plăcut nu doar pe iubitorii sportului alb. Își legau destinele un legendar jucător suedez și marea lui dragoste de atunci, românca Mariana Simionescu. Palmaresul nordicului este mai mult decât remarcabil. Cel supranumit Ice Man sau Ice-Borg are în vitrină 6 titluri la Roland Garros, 5 la Wimbledon, fiind de alte 4 ori finalist la U.S.Open.

Povestea de dragoste care a uimit tenisul mondial

A debutat ca profesionist în 1973, pentru ca 10 ani mai târziu să părăsească definitiv arena ce l-a consacrat. Fost numărul unu mondial, este considerat de specialiști unul dintre simbolurile tenisului modern. A câștigat 100 de turnee, iar raportul victorii-înfrângeri este 597-127, însemnând un remarcabil procent de aproape 83. La rândul ei, Mariana Simionescu a evoluat în circuitul WTA între 1973-1980, cu cea mai bună performanță-turul 4, Wimbledon 1977. A mai jucat la dublu alături de Virginia Ruzici și Florența Mihai.

Mariana Simionescu era prima dintre cele trei femei pe care suedezul le-a dus în fața altarului

La momentul respectiv, se aflase că la unul dintre Roland Garros-uri, se aprinsese o scânteie de amor între Mariana și celebrul tensiman suedez Björn Borg, care câștigase până atunci vreo 2 titluri la Paris și la Wimbledon. Simpla aventură la douăzeci și ceva de ani ai celor doi îndrăgostiți se încheia cu o căsătorie semnată la București. Mariana și Björn au început să se arate tot mai des împreună, spre surpriza publicului dar și a celor din tenis, astfel încât la un moment dat se vorbea pe față despre viitorul mariaj al româncei cu deja marele campion.

Pentru presa de atunci, relația era o deosebită ofertă mondenă, deoarece Borg câștiga tot în tenis, iar în viața particulară era văzut cu Mariana, o sportivă venită dintr-o țară comunistă și de la un club securist (Dinamo) în condițiile impuse de controlul strict al dictaturii.

Alte celebre cupluri din lumea tenisului de atunci

Fără nicio limită sau restricție, noul cuplu a cucerit repede lumea sportivă, cât pe cea din afara ei, în primul rând prin Mariana, cu al său fermecător și plin de viață zâmbet, dar și prin figura lui Borg glacială pe teren, însă plină de afecțiune alături de proaspăta logodnică. Noul cuplu se alătura renumitelor perechi din tenis Chris Evert (Lloyd) -Jimmy Connors, ca și celei dintre Ilie Năstase și frumoasa baronesă din Belgia, Dominique Grazia. Perechi de incontestabile vedete.

O nuntă ca-n povești

Mariana Simionescu și Bjorn Borg s-au cununat la mănăstire și au sărbătorit la Snagov. Evenimentul a avut un crescendo publicitar până când la București, în 1976, cei doi și-au pus verighetele la oficiul stării civile din Piața Amzei. Întreaga ceremonie a fost organizată de fostul președinte al Federației Române de Tenis și sef al direcției a V-a din Securitate, generalul maior Nicolae Stan. Borg abia ce câștigase al cincilea- și ultimul-său titlu la Wimbledon, după o finală memorabilă cu John McEnroe (1-6, 7-5, 6-3, 6-7, 8-6), când avea să spună “Da!” alături de Mariana. Acest înalt ofițer, care răspundea de garda lui Ceaușescu, a deținut toate mijloacele pentru a asigura buna desfășurare a nunții la care au participat numeroși invitați din tenis, ba chiar și din fotbal.

Povestea de dragoste care a surprins tenisul mondial Mariana Simionescu si marele campion Bjorn Borg. Nunta cu invitati de seama le-a fost organizata de un Inalt ofiTer de Securitate

Un alai impresionant a parcurs drumul de la Primăria Sectorului 1 din București, la Mânăstirea Căldăruşani și, mai apoi, la Snagov, la Vila 24. “Am făcut rost de o căruţă cu boi, plus lăzi de zestre, cai, călăreţi. Au fost peste 400 de invitaţi, dintre care 100 din străinătate, plus 50-60 de ziarişti. Cred că a fost cea mai frumoasă nuntă organizată până atunci în România”, povestea fostul securist.

Regine Zylberberg (artistă franceză, cunoscută pe atunci drept “regină a discotecilor”), trupa de circ Ringling Brothers şi Patty LuPone (cântăreaţă americană celebră pe Broadway) au asigurat spectacolul pentru miri și invitați. Bjorn Borg a luat pe cont propriu misiunea sonorizării și, anticipând o practică uzuală în ziua de astăzi printre marile vedete ale sportului mondial și nu numai, a angajat un fotograf profesionist pentru a imortaliza nunta, dar și pentru a se asigura că deține controlul asupra imaginilor ce ar fi putut ajunge în presă.

O recepţie la hotelul Athénée Palace a completat sărbătoarea din România, cei doi luând apoi drumul Spaniei, spre Marbella – pentru luna de miere, și, mai apoi, Monte Carlo, acolo unde, la o recepţie fastuoasă, oaspeți de seamă le-au fost prinţesa şi fosta mare actriţă americană Grace Kelly, împreună cu fiul ei, prinţul Albert de Monaco.

O căsnicie spre amurg

Apăruse fenomenul supranumit „Borgomania“, după ce președintele turneului de la Wimbledon trimisese în 1978 scrisori către 60 de directori de școli de fete, în vederea „mobilizării“ de suportere la apariția superstarului suedez. Chiar și însoțit de Mariana, presiunea mediatică și publică a crescut într-un ritm imposibil de controlat de către cei doi, aflați în situații din ce în ce mai critice, de refugiu, față de lume.

Între timp, “robotul de gheață” cucerise de șase ori Parisul și de cinci ori consecutiv Grand Slam-ul londonez, astfel încât l-a cuprins plictiseala de succese, dar mai ales de viața cazonă alături de Mariana, deși presa de pe mapamond stabilise, în 1980, că nunta celor doi a fost cea mai frumoasă din istoria sportului. Lumea tenisului a acceptat cu greu retragerea lui Bjorn Borg, la doar 26 de ani. Cea care a înțeles cel mai bine a fost Mariana Simionescu. Românca a știut cu adevărat cât de mult îl tulbura pe Borg-nu presiunea din teren, ci aceea din afara lui. Fiecare întrebare venită de la presă, fiecare asalt al fanilor, fiecare privire ce îi era aruncată. Dacă Bjorn Borg a urât ceva în viața sa, a fost celebritatea. Faima. Și atenția publică.

Banii și efectul lor

Drept consecință, s-au ivit tentațiile datorate formidabilelor câștiguri ale vremii valorând 200 de milioane de mărci germane, echivalentul a 100 milioane de dolari, o sumă amețitoare pentru sfârșitul anilor ‘70 și începutul anilor ‘80. Astfel, au apărut disensiunil în cuplul suedezo-român, stabilit deja la Monte Carlo, în paradisul fiscal aprobat și protejat de către generalul Stan (la fel ca și în cazul lui Ilie Năstase și Ion Țiriac), finalizate cu divorțul celor doi.

Povestea de dragoste care a surprins tenisul mondial Mariana Simionescu si marele campion Bjorn Borg. Nunta cu invitati de seama le-a fost organizata de un Inalt ofiTer de Securitate

„Borg a fost dragostea vieții mele”

Povestea de iubire dintre Mariana Simionescu și Bjorn Bjorg a ajuns până pe marile ecrane, în filmul “Borg versus McEnroe”. „Am crezut că aşa ar trebui să fac, să aducem puţină culoare ţării. Lumea era închisă în România, nu ieşea nicăieri şi cu ocazia asta speram să se vorbească puţin mai mult despre România şi despre români”, avea să declare Mariana Simionescu, la premiera peliculei din România.

Căsătoria, oficializată pe 24 iulie 1980, a durat patru ani. Însă dragostea Marianei Simionescu a rămas o flacără vie. Decadele s-au scurs, ea și-a refăcut viața, trăind în orașul -stat din Monaco alături de fostul mare pilot de raliuri Jean-Louis Schlesser, fără a mai îmbrăca însă, vreodată, rochia de mireasă. Și la 30 de ani după nuntă, Mariana Simionescu a răspuns, de fiecare dată când a fost întrebată de vreun jurnalist: “Bjorn a fost dragostea vieții mele”.

„Momentele grele au venit după divorț, pentru că de la o viață organizată, am trecut la una în care eram singură”, declara Mariana Simionescu.

Chiar dacă au trecut atâtea zeci de ani de la divorțul lor survenit la doar patru ani de căsnicie, Mariana Simionescu, stabilită azi la Monte Carlo, a păstrat o relație de prietenie cu fostul său soț. Nu își telefonează, dar atunci când se întâlnesc își vorbesc respectuos și se comportă într-un desăvârșit mod civilizat.

Urmăriți Impact.ro și pe