Portița deschisă României către Schengen. Care este singura șansă să scăpăm de votul Austriei și Olandei

Anca Manolica 11.02.2023, 20:06
Portița deschisă României către Schengen. Care este singura șansă să scăpăm de votul Austriei și Olandei

Pe 8 decembrie 2022, România a fost lăsată de Austria la poarta Spațiului Schengen, după ce a votat împotrivă în cadrul Consiliului JAI. A evocat atunci probleme legate de migrația ilegală. A evocat atunci probleme cu migrația ilegală și a spus că va sprijini aderarea țării noastre numai după ce vor fi aplicate modificări în politica de migrație a Uniunii Europene. Iată care este șansa ca, totuși, România să treacă fără votul unanim.

Cum poate România să intre în Spațiul Schengen fără votul Austriei sau al Olandei

Țara noastră încearcă din anul 2011 să intre în Spațiul Schengen, dar Austria a respins aderarea în decembrie, anul trecut. Și Olanda a votat împotriva țării noastre, dar a precizat că s-a opus, de fapt, Bulgariei, cele două țări fiind analizate la pachet. Ulterior, Guvernul de la Viena a precizat că va sprijini aderarea României în Spațiul Schengen numai după ce vor fi aplicate modificări în politica de migrație a Uniunii Europene.

În urma acestui refuz, Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea pentru România spune că numai un proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene poate rezolva situația. Așadar, România ar trebuie să ia în calcul și această posibilitate pentru că, spune politicianul, dacă va avea câștig de cauză, atunci țara noastră va intra de drept în Spațiul Schengen, fără a mai depinde de votul acestora.

„Acest proces deschis la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene nu blochează negocierile României cu Austria, nu blochează negocierile Bulgariei cu Olanda, Consiliul are dreptul şi libertatea de a lua oricând această decizie.

Un proces la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, pentru că am văzut multe opinii, nu blochează nici într-un fel libertatea pe care o are Consiliul de a se întruni ori de câte ori consideră, poate exista şi un Consiliu extraordinar şi lua o decizie prin care să repare această nedreptate”, spune europarlamentarul Eugen Tomac.

Europarlamentarul Eugen Tomac
Europarlamentarul Eugen Tomac

Doar procesul este soluția?

Politicianul a mai precizat că sunt șanse foarte mari ca în următorii doi ani să nu mai fie deloc unanimitate în Consiliul de Justiție și Afaceri Interne, care decide aderarea în spațiul european de liberă circulație. În prezent, Austria nu vrea România, Olanda are o poziție fermă față de Bulgaria, iar țara noastră și cu cea vecină sunt la pachet.

„Mai există un aspect important pe care trebuie să îl subliniez. România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile de aderare din 9 iunie 2010, constată un raport al Comisiei Europene.

Croaţia a aplicat la aderarea pentru Spaţiul Schengen în 2021 şi iată că în 2022 a fost acceptată. Cât timp să mai aşteptăm ca anumite state să-şi schimbe abordarea în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei Schengen şi evident extinderea spaţiului prin acceptarea României şi Bulgariei”, a mai spus acesta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...