Populația României, în continuă scădere. Câți românii au părăsit, în ultimul an, țara

Stefan Daniel 29.08.2019, 18:33
Populația României, în continuă scădere. Câți românii au părăsit, în ultimul an, țara

Populația României continuă să scadă la fel cum scade într-un vas nivelul apei pusă la fiert. E un proces aparent lent, de care nu-i pasă nimănui, dar el se întâmplă și ne va afecta peste câteva decenii. Sunt două cauze principale care cauzează această scădere, iar statul român cu greu mai poate face ceva ca să le stopeze: sporul natural negativ și emigrația. Numărul decedaților a ajuns să fie mai mare decât cel al născuților vii și an de an, tot mai mulți români părăsesc țara, în căutarea unui trai mai bun sau măcar a unui loc de muncă unde să câștige mai mulți bani.

Populația României îmbătrânește simțitor

Populația României, în continuă scădere. Câți românii au părăsit, în ultimul an, țara
Populația României scade din cauza sporului natural negativ și al emigrației

Asta înseamnă mai multe pretenții din partea pensionarilor care își cer drepturile, având în vedere că statul a știut să le perceapă atâtea impozite pe vremea când erau în câmpul muncii.

Datele vin de la Institutul Național de statistică. Numărul persoanelor decedate depășește numărul născuților vii cu 75.729 de persoane.

Astfel, fenomenul de îmbătrânire demografică este tot mai accentuat – 118,8 de persoane vârstnice la 100 de tineri sub 15 ani. Ecartul dintre populaţia vârstnică de 65 ani şi peste această vârstă şi populaţia tânără de 0 – 14 ani ajunge la 568.000 de persoane, în creştere faţă de 498 mii persoane la 1 ianuarie 2018.

Populația României pleacă peste hotare, în căutare de respect, salarii mari sau de himere

La 1 ianuarie 2019, populaţia rezidentă a fost de 19,4 milioane de persoane, în scădere cu 125.500 de
persoane faţă de 1 ianuarie 2018.

Soldul migraţiei internaţionale în anul 2018 a fost negativ, numărul emigranţilor depăşind numărul imigranţilor cu peste 57 mii persoane. În cursul anului 2018, bărbaţii au emigrat într-o proporţie mai mare decât femeile (59,6%). Şi în rândul imigranţilor, bărbaţii au fost majoritari (54,0%).

Dar INS nu spune întreaga „poveste” cu privire la aceste cifre. Sociologul Barbu Mateescu explică faptul că printre cei 181.000 de așa-ziși imigranți se pot număra și foarte mulți români. Români care inițial au figurat cu statutul de emigranți, dar care s-au întors ulterior după o anumită perioadă, chiar și de până într-un an.

„Dacă pleci să zicem în Italia și apoi te întorci, la momentul întoarcerii vei apărea în statisticile statului român drept «imigrant internațional». Da! Printre cei 181.000 există imigranți autentici de fel și chip dar probabil 160.000 sunt români care s-au întors. De tot. Sau pentru că munca lor e sezonieră (deși conform INS, sunt «imigranți de lungă durată». Dar bietul INS n-are cum să știe cât stai…

În plus, printre cei 238.000 care au plecat, mulți s-au întors după câteva luni sau jumătate de an, apărând și în rândul celor 181 de mii.”

Urmăriți Impact.ro și pe