Polonia se pregătește pentru un aflux masiv de refugiați, dacă Rusia invadează Ucraina. „Luăm în calcul diverse scenarii”

Beatrice Dumitru 14.02.2022, 11:51
Polonia se pregătește pentru un aflux masiv de refugiați, dacă Rusia invadează Ucraina. „Luăm în calcul diverse scenarii”

SUA avertizează că Rusia ar putea crea un scenariu pentru a invada Ucraina, iar atacul ar putea avea loc în orice zi. Polonia, țară vecină cu Ucraina, se pregătește pentru un aflux masiv de imigranți care ar părăsi țara, dacă Moscova va ataca fosta republică sovietică. Ministerul de Interne polonez monitorizează situația legată de criza de la granița ruso-ucraineană.

Polonia va primi imigranți ucraineni

Washingtonul susține că Rusia, care are peste 100.000 de militari în apropierea Ucrainei, ar putea invada în orice moment această țară, deși Moscova a negat în nenumărate rânduri că ar avea astfel de planuri. Ucraina a cerut o întâlnire cu Rusia în următoarele 48 de ore pentru a da explicații despre consolidarea militară de la granițele sale.

În acest context, Polonia se pregătește pentru „diverse scenarii” și pentru un aflux masiv de refugiați, dacă Rusia ar ataca Ucraina, a declarat ministrul de Interne Mariusz Kaminski. Până la două milioane de ucraineni trăiesc și muncesc ,deja, în Polonia, relatează Independent.

Polonia se pregătește pentru un aflux masiv de refugiați, dacă Rusia invadează Ucraina. „Luăm în calcul diverse scenarii”
Un milion de imigranți ucraineni ar putea ajunge în Polonia.

„În legătură cu situația din Ucraina ne pregătim pentru diverse scenarii. Unul dintre ele include pregătirile regionale legate de un posibil aflux de refugiați din Ucraina”, a scris, duminică, Kaminski pe Twitter.

Polonia se pregătește pentru un milion de imigranți

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a refuzat să ofere mai multe detalii despre pregătirile care au loc, făcând referire la tweet-ul lui Mariusz Kaminski. Dar primarul orașului Ciechanow, aflat în estul Poloniei, a declarat că guvernul regional i-a cerut să pregătească centre de cazare pentru eventualii refugiați.

Ni s-a cerut să indicăm lista facilităților de cazare pentru refugiați, numărul de persoane pe care ar fi posibil să le găzduim, costurile implicate și timpul de adaptare a clădirilor cu o recomandare de până la 48 de ore”, a scris Krzysztof Kosinski pe Twitter.

La sfârșitul lunii ianuarie, ministrul adjunct de Interne al Poloniei, Maciej Wasik a declarat că Polonia se așteaptă să fie nevoită să primească până la un milion de imigranți ucraineni, care vor fugi din calea războiului.

Ucraina se învecinează cu Polonia, România, Slovacia și Ungaria, dar cele mai apropiate legturi le are cu Varșovia. Polonia găzduiește între unul și două milioane de ucraineni, dintre care mulți au venit pentru a lucra.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...