Polonia, considerată poate cea mai mare putere militară din UE. Incidentul cu racheta de săptămâna trecut a stârnit îngrijorarea liderilor europeni

Elena Avramescu 21.11.2022, 13:34
Polonia, considerată poate cea mai mare putere militară din UE. Incidentul cu racheta de săptămâna trecut a stârnit îngrijorarea liderilor europeni

Polonia a ajuns în centrul discuției din întreaga lume după evenimentul nefericit de saptămâna trecută, în care o rachetă a aterizat într-un oraș polonez de la granița cu Ucraina, ucigând două persoane. Astfel că mai mulți lideri europeni s-au temut de repercusiuni, neștiind cum va alege să reacționeze guvernul de dreapta al Poloniei, în cazul în care Rusia ar fi ordonat atacul.

Polonia, pe cale să devină cea mai amre forță militară din UE

Cu toate acestea, Polonia a dat dovada de calm și diplomație, iar concluzia la care s-a ajuns a fost că o rachetă de apărare aeriană trasă de Ucraina a fost cea care a aterizat în Polonia, pentru a se proteja de un atac rusesc. Mulți lideri politici consideră că Polonia a reușit să fie atât de calmă deoarece beneficiază de cea mai bună armată a Europei, sau printre cele mai bune.

„Armata poloneză trebuie să fie atât de puternică încât să nu mai fie nevoită să lupte, doar pentru că este puternică”, a declarat prim-ministrul Mateusz Morawiecki de Ziua Independenței Poloniei.

„Polonia a devenit cel mai important partener al nostru în Europa continentală”, a spus un oficial înalt al armatei americane în Europa, invocând rolul crucial pe care l-a jucat Polonia în sprijinirea Ucrainei și în susținerea NATO în rândul țărilor baltice.

Varșovia a anunțat că își va crește cheltuielile pentru apărare de la 2,4% din produsul intern brut la 5%., iar între timp, Germania, care a cheltuit în jur de 1,5% din PIB pentru apărare anul trecut, încă este în dubii dacă poate menține obiectivul de 2% al NATO după ce a epuizat un fond de investiții în apărare de 100 de miliarde de euro pe care l-a aprobat la începutul anului 2022.

În prezent, Polonia are mult mai multe tancuri și obuziere decât Germania, și este pe cale să aibă o armată mult mai mare, cu o țintă de 300.000 de soldați până în 2035, comparativ cu cei 170.000 de soldați din prezent ai Germaniei.

Se pare că armata Poloniei are aproximativ 150.000 de oameni, 30.000 aparținând unei noi forțe de apărare teritorială. Aceștia sunt numiși soldați de weekend, deoarece au un program format de 16 zile de pregătire, urmate de cursuri de perfecționare.

„Polonezii au o atitudine mult mai pozitivă față de armata lor decât Germania, deoarece au fost nevoiți să lupte pentru libertatea lor. În cercurile militare, nimeni nu pune la îndoială calitatea armatei poloneze”, a declarat Gustav Gressel, un fost ofițer militar austriac și cercetător în domeniul securității, acum în Consiliul European pentru Relații Externe.â

În această primpvară, Polonia a semnat un acord de 23 de miliarde de złoți pentru 250 de tancuri Abrams din SUA, fiind un înlocuitor rapid pentru cele 240 de tancuri vechi trimise în Ucraina.

Mai mult, se pare că forțele sale aeriene sunt echipate cu avioane F-16 americane iar din 2020, de când Varșovia a semnat un acord de 4,6 miliarde de dolari, beneficiază și de 32 de avioane de vânătoare F-35. Recent a semnat un parteneriat cu Coreea, stabilindu-se o serie de acorduri pentru cumpărarea de tancuri, avioane și alte arme.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...