PNL nu îl va susține pe Dacian Cioloș. Cum s-a votat la ședința decisivă a partidului

Ioana Bucur 15.10.2021, 14:32
PNL nu îl va susține pe Dacian Cioloș. Cum s-a votat la ședința decisivă a partidului

Liberalii îl trimit la plimbare pe liderul USR. PNL nu îl va susține pe Dacian Cioloș. Rezultat neașteptat la votul din ședința decisivă a partidului.

Dacian Cioloș pierde susținerea PNL

La finalul ședinței liberalilor de vineri, noul președinte al partidului, Florin Cîțu, a declarat că USR face deja parte dintr-o majoritate, cea cu care a reușit să asigure succesul moțiunii de cenzură, formată din PSD și AUR și că tot acestor partide le aparține responsabilitatea pentru formarea unui nou Guvern.

„Răspunderea politică, în faţa românilor, pentru demiterea Guvernului, revine în principal USR-ului, şi în subsidiar, alianţei USR, PSD şi AUR”, astfel că „responsabilitatea politică pentru formarea unui nou guvern aparţine celor care au format această majoritate”, afirmă liderul PNL.

Potrivit unor surse din interiorul partidului, citate de Adevărul, Biroul Executiv al PNL a votat în unanimitate să nu susțină prin vot Guvernul Cioloș.

„Biroul Executiv al PNL a decis că îi solicită lui Dacian Cioloş să facă discuţii cu cele două partide cu care au reuşit să facă majoritate, la moţiunea de cenzură, pentru a găsi cele 234 de voturi necesare învestirii Guvernului.

Dacă premierul desemnat, Dacian Cioloş nu va reuşi, în urma discuţiilor, să coaguleze o majoritate, PNL va demara negocieri cu toţi liderii partidelor politice responsabile, excluzând AUR, pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru români”, a anunţat Cîţu.

PNL nu îl va susține pe Dacian Cioloș
Florin Cîțu

Întâlnirea lui Dacian Cioloș cu liderii PNL și UDMR, anulată

L-a scurt timp după anunțul liberalilor, întâlnirea lui Cioloş cu liderii PNL, UDMR şi minorităţi, programată pentru vineri, a fost anulată.

Premierul desemnat Dacian Cioloş urmează să anunţe că va merge cu Guvern minoritar în Parlament, afirmă surse politice. Președintele USR a anunțat că nu va negocia cu PSD și AUR pentru formarea unui nou Guvern, însă a recunoscut că un Guvern USR va fi unul „fragil”.

„Nu avem în intenţie să negociem nici cu PSD, nici cu AUR. Nu prea avem ce să negociem. Am văzut care e orientarea politică a acestor partide, ce au făcut în trecut, nu prea avem multe de împărtăşit. Însă vom merge cu o viziune, cu ceea ce vrem să facem.

Sigur că vom merge cu un program de guvernare care priveşte măsuri pe termen mediu, programe de investiţii, dar e clar că ce se aşteaptă de la un guvern este să gestioneze aceste situaţii de criză şi să ofere o perspectivă economiei pe termen mediu pentru următorul an, pentru următorii doi ani”, a declarat Dacian Cioloş.