PNL face primul pas spre împăcarea cu USR-PLUS. Ce condiție pun liberalii și cum au respins colaborarea cu PSD

Stan Filon 18.09.2021, 14:50
PNL face primul pas spre împăcarea cu USR-PLUS. Ce condiție pun liberalii și cum au respins colaborarea cu PSD

Liderul PNL, Ludovic Orban, a repurtat o mică victorie, după ce rezoluția propusă de el a fost adoptată de Biroului Politic Naţional al PNL! Astfel, liberalii au votat în unanimitate o rezoluție prin care este respinsă orice fel de colaborare cu Partidul Social Democrat. În plus, PNL a invitat din nou la discuții USR-PLUS, însă liberalii au și câteva condiții.

PNL face primul pas spre împăcarea cu USR-PLUS și restabilirea coaliției de guvernare

Preşedintele PNL, Ludovic Orban a propus, sâmbătă, Biroului Politic Naţional al PNL o rezoluţie simplă prin care să respingă „orice formă de colaborare cu PSD”, lucru care s-a și întâmplat, fiind votată în unanimitate, potrivit News.ro.

”Eu am propus o rezoluţie simplă prin care să respingem orice formă de colaborare cu PSD”, a afirmat Orban la finalul şedinţei BPN. O a doua rezoluţie, propusă de Rareş Bogdan vizează susţinerea acordată Guvernului şi invitarea USR-PLUS la dialog, aceasta fiind de asemenea votată unanim.

PNL face primul pas spre impacarea cu USR-PLUS si restabilirea coalitiei de guvernare
PNL face primul pas spre impacarea cu USR-PLUS si restabilirea coalitiei de guvernare

Liberalii le solicită celor de la USR-PLUS să se dezică de AUR

Liberalii invită USR PLUS la dialog ”fără precondiții inacceptabile”, pentru a reface majoritatea parlamentară formată în decembrie 2020. Liberalii le solicită celor de la USR-PLUS să se dezică de AUR, în opinia cărora reprezintă un partid extremist.

Iată textul rezoluției:

 • Rămânem ferm angajați în actul guvernării României.
 • Asigurăm cetățenii și mediul de afaceri, care au exprimat îngrijorări cu privire la stabilitatea politică din România, că suntem perfect conștienți de responsabilitățile PNL și că toate eforturile noastre sunt îndreptate către asigurarea stabilității și funcționarea cât mai bună a guvernării, dincolo de orice dispută de pe scena politică.
 • Salutăm recenta aprobare în Guvernul României a Programului național de investiții „Anghel Saligny” și considerăm acest program o soluție bună și necesară pentru modernizarea țării, pentru dezvoltarea multor comunități locale.
 • Solicităm Guvernului României luarea tuturor măsurilor posibile pentru a proteja cetățenii în contextul scumpirilor care au avut loc în sectorul energetic și care le afectează nivelul de trai.
 • Reafirmăm susținerea categorică pentru parteneriatul dintre partidul nostru și președintele României, Klaus Iohannis. Acest parteneriat este esențial pentru buna conducere a României, pentru succesul guvernării liberale și pentru credibilitatea ei în plan intern și extern.
 • Cerem clasei politice din România, tuturor partidelor care se definesc drept democratice, să izoleze ferm extremismul politic și să refuze orice colaborare cu extremiștii, colaborare care nu face decât să credibilizeze ideologii nocive și să erodeze democrația. Niciun interes de partid nu poate justifica alianțe cu cei al căror ultim obiectiv este, de fapt, distrugerea democrației românești.
 • Facem apel la denunțarea imediată și totală de către USR PLUS a oricărei colaborări sau acțiuni politice comune cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), o formațiune extremistă, xenofobă și anti-europeană.
 • Niciun partid care se pretinde democratic și pro-european nu poate intra în parteneriate de vreun fel – fățișe sau tacite – cu apologeți ai legionarismului sau ai comunismului, cu susținători ai lui Corneliu Zelea Codreanu sau Nicolae Ceaușescu.
 • Invităm USR PLUS la un dialog direct, nemijlocit, fără precondiții inacceptabile, pentru a reconstrui încrederea și a reface majoritatea parlamentară creată imediat după alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020.
 • Reamintim tuturor membrilor PNL obligația lor de corectitudine față de partidul din care fac parte, obligație care include solidaritatea cu echipa guvernamentală liberală și susținerea Guvernului condus de PNL, în fața celor care îl atacă în mod politicanist și care urmăresc să-l slăbească ori să-l demită.
 • Mandatăm premierul Guvernului României, Florin Cîțu, pentru a lua măsurile și deciziile necesare pentru asigurarea în continuare a stabilității guvernamentale și pentru respingerea tentativelor parlamentare de demitere a Guvernului prin moțiune de cenzură.