Planurile de impunere a unui plafon la prețul petrolului rusesc, pe cale de a fi încheiate: „Trebuie să continue să curgă în piață”

Elena Avramescu 27.10.2022, 09:38
Planurile de impunere a unui plafon la prețul petrolului rusesc, pe cale de a fi încheiate: „Trebuie să continue să curgă în piață”

În scurt timp, urmează să fie finalizate planurile de impunere a unui plafon la prețul petrolului rusesc de către responsabilii americani și occidentali, mai ales că Banca Mondială a dat un avertisment cu privire la faptul că orice fel de plan va necesita participarea activă a economiilor de piață emergente pentru a fi eficient.

Plafonul la prețul petrolului rusesc, pe cale de a se finaliza

La data de 5 decembrie urmează să intre în vigoare un pachet de sancțiuni UE decise la începutul lunii iunie, astfel că impunerea unei limite superioare de preț pentru petrolul rusesc se va face aproximativ în același timp. În plus, noul pachet de sancțiuni va conține o interdicție completă a importurilor de țiței și produse petroliere rusești transportate pe mare, care acoperă 90% din importurile de petrol din Rusia.

Până în prezent nu a fost impusă o limită de preț, însă mai multe surse susțin că plafonul va fi stabilit în conformitate cu media istorică de 63-64 de dolari pe baril, fiind un nivel ce are capacitatea să formeze o limită superioară naturală a cotației petrolului.

Janet Yellen, secretarului Trezoreriei, a susținul recent mai multe declarații, în care a menționat că un plafon de preț în intervalul de 60 de dolari/baril ar oferi Rusiei un stimulent pentru a continua să producă petrol.

În plus, în SUA părerile sunt împărțite, astfel că administrația Joe Biden vede în plafonarea prețului mijlocul perfect pentru a reduce veniturile din petrol ale Rusiei, care reprezintă o sursă majoră de finanțare a războiului său împotriva Ucrainei, menținând în același timp fluxul de petrol rusesc și evitând creșterile de preț.

Se discuta propunerea de interzicere a petrolului rusesc
Petrol rusesc

În acest sens, un preț fix urmează să fie stabilit în următoarele săptămâni, înainte de introducerea embargo-ului european cu privire la petrolului rusesc și a restricțiilor asociate privind transportul maritim de petrol și asigurarea acestor încărcături.

Tot administrația Biden a dat mai multe declarații în ultimele zile, notând faptul că plafonarea prețurilor a dat deja roade, astfel că mai multe țări au reușit să ceară reduceri mai mari de la Moscova. Mai mult, chiar și Coreea de Sud le-a spus în privat națiunilor G7 că intenționează să se conformeze.

„Casa Albă și administrația păstrează direcția în ceea ce privește implementarea unui plafon de preț eficient și puternic pentru petrolul rusesc, în coordonare cu G7 și alți parteneri.

Pentru noi, succesul nu va fi numărul de țări care vor ridica mâna pentru a spune Susținem ceea ce faceți, facem parte din coaliție. Nu căutăm asta. Ceea ce vrem să vedem este că petrolul rusesc continuă să curgă în piață și că țările se folosesc de pârghiile oferite de existența acestui plafon pentru a negocia prețuri mai mici”, a declarat Adrienne Watson, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, potrivit Reuters.

Mai mulți diplomații occidentali sunt de părere că plafonul de preț oferă deja Indiei și altor cumpărători de petrol rusesc o variantă mai bună în negocierile cu Moscova, permițându-le să obțină reduceri mari.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...