Planul pe care Ceaușescu nu a mai apucat să-l pună în aplicare. Cum voia dictatorul să cucerească lumea. Asul secret al dictatorului

Raluca Juncu 30.10.2019, 16:22
Planul pe care Ceaușescu nu a mai apucat să-l pună în aplicare. Cum voia dictatorul să cucerească lumea. Asul secret al dictatorului

Nicolae Ceaușescu a rămas permanent în mentalul colectiv prin măsurile drastice pe care le-a adoptat în timpul în care a condus teritoriul românesc. Visa să cucerească lumea și să devină cel mai vizibil și mai bun dintre toți liderii comuniști. Dar planurile sale au fost date peste cap de revolta care a izbucnit în decembrie 1989, care s-a soldat cu înlăturarea acestuia și, ulterior, cu execuția sa și a soției sale Elena.

Dar Nicolae Ceaușescu va rămâne cunoscut în istorie drept un lider puternic, care părea să aibă pregătit un plan de urgență pentru orice.

 

Spionajul, la el acasă

Pe lângă naționalizarea mijloacelor de producție, o altă măsură majoră instaurată de venirea comuniștilor la putere a fost demararea unui control absolut al populației, indiferent de mijloace. Principala metodă de culegere a informațiilor în perioada comunistă era redată de atenta și constanta monitorizare a cetățenilor, cu scopul de a afla cine sunt așa numiții „dușmani ai țării”. Așa a luat naștere Departamentul Securității Statului sau pe scurt „Securitatea”, ce a fost oficial înființat la 30 august 1948, la patru ani după instaurarea guvernului comunist condus de dr. Petru Groza. Înființarea acestui mecanism devenea o prelungire firească, în opinia condu a consolidării unui regim care avea să devină impunător în fața oamenilor de rând, dar mai ales în fața grupurilor de preoți sau intelectuali.

În România, spionajul tehnologic a fost organizat în mod similar cu cel din URSS şi a funcţionat identic cu cel al KGB-ului, conform spuselor lui Ion Mihai Pacepa, fost adjunct al Departamentului de Informaţii Externe (DIE) a României comuniste şi consilier personal al preşedintelui Nicolae Ceauşescu. Pacepa a oferit detalii despre spionajul românesc în cartea sa „Orizonturi Roşii”. În România, ca şi în celelalte ţări din fostul lagăr socialist, spionajul tehnologic a fost creat la cererea URSS la începutul anilor 50, transmite adevarul.ro. Nicolae Ceaușescu se folosea în mod constant de spionaj întrucât era mereu nesigur cu privire la faptul că oamenii ar putea să îl trădeze.

Nicolae Ceaușescu se folosea constant de mecanismele de spionaj

„În anii aceia spionajul tehnologic al blocului sovietic ajunsese să fie o rotiţă dintr-o maşinărie sofisticată, ţinută permanent în funcţiune, din cauza incapacităţii regimurilor comuniste de a obţine propriile lor tehnologii prin alte mijloace. Neavând proprietate privată, concurenţă şi iniţiativă personală, blocul sovietic nu a fost în stare să facă un progres tehnologic autentic. În orice caz, şi-a dovedit capacitatea de a fura şi reproduce tehnologie occidentală”, a mai spus Pacepa.

Deşi a avut grijă ca spionii să ducă o viaţă tihnită, departe de sărăcia lucie în care se zbăteau românii de rând, Ceauşescu avea totuşi o nemulţumire. Asta după ce Ion Păţan, fostul vicepreşedinte al Consiliului de Miniştrii, a fost trimis în China, la o reuniune, unde a discutat cu înalţii oficiali chinezi. Aceştia i-ar fi spus că China nu are niciun spion în SUA şi în Europa, ci doar patrioţi, care dau informaţii gratuite Partidului Comunist Chinez, potrivit aceleiași surse.

Tot spioni erau și evreii, care erau lăsați să plece în Israel, însă în schimbul unor sume consdierabile de bani care reveneau în buzunarul lui Nicolae Ceaușescu și al Elenei. Cele doua tari aveau relatii comerciale bilaterale, iar Romania le permitea evreilor sa emigreze in Israel, insa adesea evreii plecati ofereau informatii pretioase Romaniei.

Urmăriți Impact.ro și pe