Pisica de aproape 300 de kilograme. Specialiștii au descoperit că a trăit în America, numele pe care l-a primit

Iancu Andreea 05.05.2021, 15:34
Pisica de aproape 300 de kilograme. Specialiștii au descoperit că a trăit în America, numele pe care l-a primit

În urmă cu aproximativ 9 milioane de ani, în zona Americii de Nord de astăzi, o echipă de cercetători a descoperit un aspect inedit. Se pare că regiunea a reprezentat cămin pentru pisica de aproape 300 de kilograme. Specialiștii au reușit să facă această descoperire după ce au analizat fosilele misterioase dintr-un muzeu de Istorie. În urma cercetărilor, echipa de biologi a reușit să aprecieze dimensiunea uriașă a pradei pe care o vâna această pisică și i-au dat un nume animalului feroce.

Specialiștii au descoperit pisica de aproape 300 de kilograme, în America

Poate că mulți au auzit deja despre pisicile cu dinți de sabie, reprezentate inclusiv în numeroase animații care povestesc despre perioada Epocii de gheață. Se pare că felinele de temut din acele vremuri nu erau singurele animale feroce. Pisica de aproape 300 de kilograme, descoperită recent de către specialiști în America, ar putea concura fără probleme cu Smilodon, cea mai cunoscută felină cu dinți de sabie. Studiul, condus de biologii Jonathan Calede de la Universitatea de Stat din Ohio și John Orcutt de la Universitatea Gonzaga din Spokane, Washington s-a bazat pe rămășițele aflate în cadrul Muzeului de Istorie Naturală și Culturală al Universității din Oregon, precum și pe alte fragmente de oase, neetichetate în diferite colecții, inclusiv la Muzeul de Paleontologie al Universității din California, Muzeul Memorial Texas și Muzeul de Istorie Naturală Idaho.

Noua specie ar fi existat la începutul evoluției pisicilor cu dinți de sabie, însă este nevoie de cercetări mai ample pentru a confirma acest fapt. Pentru a identifica pisica feroce, specialiștii au analizat antebrațele masive, o caracteristică ce se remarcă și în anatomia pisicilor cu dinți de sabie, folosite de acestea pentru a prinde prada. Cele mai mari fosile ale noii specii, denumită M. lahayishupup, pe care le-au găsit au avut un diametru de peste 46 cm. Pentru a face o comparație, osul brațului superior al unui leu mascul actual atinge o lungime de aproximativ 33 cm. Rezultatele complete ale studiului au fost publicate în Journal of Mammalian Evolution.

Credem că acestea erau animale care în mod obișnuit scoteau animale de mărimea bizonilor. Aceasta a fost de departe cea mai mare pisică vie în acel moment, a explicat profesorul Calede, potrivit dailymail.co.uk.

Specialiștii au descoperit pisica de aproape 300 de kilograme, care a trăit în America
Smilodon, felina cu colți de tip sabie, care a dispărut în urmă cu 10.000 de ani

Ce nume a primit pisica gigant. Cercetătorii nu l-au ales întâmplător

Felina feroce descoperită de către cercetători ca trăind în zona Americii de Nord în urmă cu aproape 9 milioane de ani a fost denumită „Machairodus lahayishupup”. Numele pe care cercetătorii i l-au dat nu este unul întâmplător, ei inspirându-se din regiunea de origine a acestui animal. Astfel, biologii au ales numele pisicii gigant pentru a onora poporul Cayuse, pe ale cărui terenuri a fost dezgropat exemplarul original. În limba Cayuse, „Laháyis Húpup” înseamnă pisică sălbatică veche, în timp ce „Machairodus” reprezint[ un gen cunoscut de pisici uriașe, cu sabie din America de Nord, Africa, Eurasia.

Problema este că înțelegerea noastră despre modul în care toate aceste pisici cu dinți de sabie sunt legate între ele este puțin neclară, în special la începutul evoluției lor. Mai cu seamă că cercetătorii nu au avut în trecut cea mai clară imagine a numărului exact de specii de pisici uriașe, a explicat profesorul Orcutt.

Se știe că au existat pisici uriașe în Europa, Asia și Africa – și acum avem propria noastră pisică uriașă cu dinți de sabie și în America de Nord și în această perioadă, a punctat și profesorul Calede.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...