Pierderile grele ale unui regiment rus de elită pe front. A fost distrus de armata Ucrainei

Beatrice Dumitru 02.04.2022, 12:06
Pierderile grele ale unui regiment rus de elită pe front. A fost distrus de armata Ucrainei

Vladimir Putin a declanșat războiul din Ucraina cu gândul de cuceri fosta țară sovietică în câteva zile. Dar după cinci săptămâni de lupte, armata rusă nu a reușit să-și îndeplinească obiectivele, iar din unele zone a început să se retragă. A fost lovită de artileria ucraineană, în ambuscade și asalturi, însă, cele mai importante pierderi s-au înregistrat în regimentul de elită pe care Moscova l-a trimis pe front.

Pierderi în regimentul de elită

În orice război, există unități care se disting și altele care devin simboluri ale eșecului. Regimentul 331 Gărzi de Parașutiști era considerat cel mai bun al Rusiei, dar acum reprezintă imaginea întregii armate de la Moscova, care a înregistrat eșec după eșec pe frontul din Ucraina și a spulberat visul lui Vladimir Putin de a cuceri țara vecină în doar câteva zile.

Comandantul regimentului, colonelul Serghei Sukharev, a fost ucis în Ucraina pe 13 martie și i s-a acordat postum medalia Eroul Federației Ruse. La înmormântarea sa, ministrul adjunct al Apărării, a spus că acesta „a trăit pentru viitor, pentru viitorul poporului nostru, un viitor fără nazism”.

Pierderile grele ale unui regiment rus de elită pe front. A fost distrus de armata Ucrainei
Armata rusă a suferit pierderi grele pe frontul din Ucraina.

Regimentul a luptat în Balcani, Cecenia și Donbas

Victimele în rândul forțelor ruse nu sunt raportate în Rusia, dar BBC a constatat că cel puțin alți 39 de membri ai regimentului 331 de elită au murit. Aceștia făceau parte dintr-o coloană care a avansat în Ucraina din Belarus, condusă de forțele aeriene ruse, cunoscută sub acronimul VDV. Prezența lor a subliniat prioritatea de avansare spre capitală Kiev.

Însă s-au lovit de rezistența armatei ucrainene, iar câteva imagini arată mai multe vehicule blindate ușoare avariate de la VDV, abandonate după un atac al forțelor speciale ucrainene, la fel și niște vehicule ale forțelor aeriene.

Soldații Regimentului 331 de Parașutiști erau considerați elita armatei ruse. Într-un videoclip postat în mai anul trecut, un general le spune soldaților că sunt „cei mai buni dintre cei mai buni”. Unitatea a servit în Balcani, Cecenia și intervenția rusă din 2014 în regiunea Donbas din Ucraina și a participat în mod regulat la paradele din Piața Roșie de la Moscova. Astfel, este de înțeles de ce generalii le-au acordat un rol important în invazie.

De la începutul lunii martie, au început să circule rapoarte despre decese în cadrul Regimentului 331 și a fost nevoie de timp pentru a fi luate cadavrele și duse la Kostroma, oraș aflat la 300 km nord-est de Moscova.

Regimentul 331, considerat responsabil de decesele din Donbas

În timpul luptei din 2014 din Donbas, Regimentul 331 a fost considerat responsabil de ucraineni pentru uciderea a sute de soldați ucraineni la Ilovaisk, încălcând un acord de încetare a focului. Acum, ucrainenii s-au agățat de pierderile din Regimentul 331, afirmând încântați că acesta a fost „șters”.

Într-adevăr, regimentul a suferit pierderi considerabile, dar afirmațiile armatei ucrainene că a fost distrus în totalitate sunt o exagerare. Este probabil că Regimentul 331 de Parașute să fi fost retras recent din Ucraina, după ce elemente neidentificate ale grupului operativ VDV de care aparținea au fost filmate pe 29 martie, retrăgându-se în Belarus.

Localnicii din Kostroma spun că ei cred că aproximativ 100 de membri ai regimentului ar fi murit. Și multe familii nu vor primi niciodată trupul persoanei dragi pentru că a fost lăsat în urmă pe câmpul de luptă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...