Pfizer/BioNTech începe testarea vaccinului împotriva Omicron. Când ar putea cere autorizație pentru noul ser

Beatrice Dumitru, Diana Dumitrache 25.01.2022, 16:56
Pfizer/BioNTech începe testarea vaccinului împotriva Omicron. Când ar putea cere autorizație pentru noul ser

Omicron este cea mai transmisibilă variantă de coronavirus detectată în această etapă a pandemiei, iar numărul infectărilor continuă să crească în întreaga lume. Pfizer/BioNTech a anunțat că începe studiile pentru noua versiune a vaccinului său, dezvoltat special pentru varianta Omicron, care ar putea fi lansat în luna martie.

Pfizer/BioNTech testează vaccinul împotriva Omicron

Șeful laboratorului Pfizer, Albert Bourla, declarase la începutul lunii ianuarie că gigantul farmaceutic ar putea solicita autorizație pentru noul vaccin împotriva Omicron în luna martie, deși datele actuale indică faptul că dozele de rapel ale vaccinului protejează împotriva formelor severe ale noii variante descoperită în Africa de Sud.

Pfizer/BioNTech a început recrutarea pentru un studiu clinic care își propune să testeze pe adulți cu vârsta de 55 de ani și sub, siguranța și răspunsul imunitar al vaccinului care vizează în mod special varianta Omicron. Vaccinul va fi testat pe un număr de peste 1.400 de voluntari, notează Le Figaro.

Pfizer/BioNTech începe testarea vaccinului împotriva Omicron. Când ar putea cere autorizație pentru noul ser
Pfizer/BioNTech testează vaccinul împotriva Omicron.

„Recunoaștem importanța de a fi pregătiți în cazul în care această protecție scade în timp și de a ajuta la abordarea Omicron și a altor variante în viitor”, a declarat Kathrin Jansen, șefa departamentului de cercetare și dezvoltare de vaccinuri de la Pfizer.

„Acest studiu are loc în cadrul abordării noastre științifice care își propune să dezvolte vaccinuri țintite împotriva variantelor care reușesc să dezvolte niveluri similare de protecție împotriva Omicron, ca și pentru variantele apărute mai devreme, dar cu o durată mai lungă de protecție,” a explicat și Ugur Sahin, CEO-ul Biontech.

Cum se va desfășura studiul

Studiul nu include persoane cu vârsta peste 55 de ani, deoarece scopul cercetării este de a măsura răspunsul imun al participanților, nu de a estima eficacitatea vaccinului. Participanții la studiu sunt împărțiți în trei grupuri.

Primul include persoanele care s-au vaccinat cu două doze de ser Pfizer-BioNTech în urmă cu 90 până la 180 de zile și vor primi două injecții cu noul vaccin testat. Al doilea grup este format din persoane care au primit a treia doză în aceeași perioadă și care vor primi fie o nouă doză din vaccinul inițial, fie o doză din vaccinul conceput împotriva Omicron. Al treilea grup include persoane neimunizate împotriva Covid-19 și care vor primi trei doze din serul care vizează varianta Omicron.

Vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech a fost primul autorizat în țările occidentale, în decembrie 2020. Bazat pe tehnologia ARN mesager, poate fi ușor de modificat și actualizat pentru a urmări evoluția mutațiilor specifice noilor variante.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...