EXCLUSIV

Petre Roman sare în apărarea lui Alexandru Mironov și nu-i cere demisia. „Eu știu exact ce a făcut la Revoluție”. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 12.07.2022, 17:43
Petre Roman sare în apărarea lui Alexandru Mironov și nu-i cere demisia. „Eu știu exact ce a făcut la Revoluție”. EXCLUSIV

Fostul prim premier al României de după Revoluția din 1989 sare în apărarea lui Alexandru Mironov. Petre Roman spune că știe „cu exactitate” contribuția colegului său la Revoluția din decembrie 1989 și critică decizia prin care acestuia i se anulează certificatul de revoluționar cu rol determinant.

Petre Roman sare în apărarea lui Alexandru Mironov

Fostul premier Petre Roman, actual director general al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, crede că recentele decizii ale unei comisii din cadrul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor prin care au fost anulate o serie de certificate de revoluționar sunt discutabile. El a vorbit cu impact.ro despre cel mai recent caz de acest gen, cel al lui Alexandru Mironov, care este și președintele Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.

„Formula prin care acea comisie a unei instituții pur birocratice, cum este Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor, a găsit de cuviință să facă una și alta mi se pare una detestabilă. Ea pare menită să înlăture pur și simplu o secvență amplă din istoria noastră recentă. Certificatele de revoluționar acordate unuia sau altuia au fost acordate în urma unor decizii ale unor comisii parlamentare de specialitate sau ale unor asociații de revoluționari. Iar acelor decizii li se interpune mai nou una pe care nu ezit să o calific drept incorectă și inacceptabilă”, a precizat Petre Roman, pentru impact.ro.

Petre Roman sare in apararea lui Alexandru Mironov
Petre Roman sare in apararea lui Alexandru Mironov

„Întâmplarea face că știu foarte bine cum stau lucrurile”

Fost premier al României între 1989 și 1991, Petre Roman a jucat un rol activ în evenimentele din decembrie 1989, cele în urma cărora regimul comunist reprezentat de Nicolae Ceaușescu a căzut, fiind înlocuit cu un altul, condus după 22 decembrie 1989 de către Ion Iliescu și alții, în general figuri din eșaloanele secundare ale structurilor de partid și de stat.

Actualul director general al Institutului susține că nu poate vorbi în cunoștință de cauză despre alte cazuri de anulare alte unor certificate de revoluționar, așa cum este cazul lui Cornel Dinu, fost secretar de stat după 1990  în primul guvern condus chiar de Petre Roman, sau cel al cunoscutului actor de revistă Alexandru Arșinel. Și unul, și celălalt au rămas în ultima lună fără certificat de revoluționar cu rol determinant la Revoluție.

„În cazul lui Alexandru Mironov, întâmplarea face că știu foarte bine cum stau lucrurile. Personal, am discutat de mai multe ori cu foști angajați ai Radioului Public, instituția unde activa Alexandru Mironov în decembrie 1989”, mai spune Petre Roman. Potrivit acestuia, nu există dubii asupra unei „autentice acțiuni și activități de revoluționar atunci când vine vorba despre Alexandru Mironov”.

„Știu cu exactitate, spre exemplu, că Alexandru Mironov a avut curajul în acea perioadă să se opună directivelor sau direcțiilor care încă mai soseau în ultimele zile și ore ale perioadei lui Ceaușescu, legate de activitatea Radioului Public, el fiind angajat acolo. Tot el a fost cel dintâi care le-a cerut militarilor care asigurau paza Radioului să nu mai asculte de ordinele superiorilor, în condițiile în care lucrurile se puseseră în mișcare. Ca atare, consider că a avut o autentică acțiune și atitudine revoluționară!”, a indicat același Petre Roman.

Ce se întâmplă cu cei lăsați fără certificatul de revoluționar

În opinia sa, colegul său va trebui să-și apere justețea punctului său de vedere în instanță, adăugând că nu vede niciun motiv pentru care Alexandru Mironov ar trebui să-și dea demisia din fruntea institutului.

„Am discutat deja telefonic cu Alexandru Mironov pe acest subiect. Nu a luat niciun moment în calcul demisia din funcția de președinte al institutului și nici eu nu i-aș putea cere să facă un asemenea gest. Noi, cei din institut, îi cunoașteam foarte bine meritele”, a conchis Petre Roman.

Pe de altă parte, dacă instanța va valida pierderea certificat de revoluționar cu rol determinant la Revoluție în cazurile amintite, persoanele în cauză vor avea de pierdut o serie de privilegii, inclusiv o indemnizație lunară, dar și scutiri de anumite taxe și impozite. Indemnizația are o valoare minimă de 2.000 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe