Petre Roman: „L-am detestat pe Ceaușescu din toată ființa mea!”. Detalii cutremurătoare de la Revoluția din ‘89

Raluca Juncu 18.12.2019, 15:54
Petre Roman: „L-am detestat pe Ceaușescu din toată ființa mea!”. Detalii cutremurătoare de la Revoluția din ‘89

Participarea lui Petre Roman la Revoluția din 1989 a fost una directă, el afându-se, alături de alți tineri revoluționari la baricada din centrul Bucureștiului din zilele de 21 și 22 decembrie. În 22 decembrie 1989 Petre Roman pronunță, din balconul sediului Comitetului Central, prima Declarație contra dictaturii comuniste. Tot pe 22 decembrie a devenit membru al Consiliului Provizoriu al Frontului Salvării Naționale (CPFSN) constituit pentru coordonarea procesului revoluționar și instaurarea democrației.

Petre Roman devine prim ministru al României la scurt timp după schimbarea dură de regim politic care s-a soldat cu execuția liderilor comuniști, Nicolae și Elena Ceaușescu. Pe 27 decembrie el este numit în această funcție în Guvernul Provizoriu, iar, ulterior, după alegerile din mai 1990 este desemnt oficial de Președintele Ion Iliescu în funcția de premier al statului român și votat de către Parlament.

Petre Roman, mărturisiri după 30 de ani de capitalism

Fostul premier al României, Petre Roman a discutat recent despre mai multe aspecte ale Revoluției de la 1989. Invitat în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Antena 3, acesta adus în discuție execuția soților Ceaușescu, din ziua de Crăciun.

Astăzi, la trei decenii de la redobândirea democrației, Petre Roman susține în dialogul său că execuția cuplului Ceaușescu nu arată deloc bine în plan uman, deși acesta își amintește, în acest context de ura pe care a purtat-o acesta față de Nicolae Ceaușescu.

„Eu l-am detestat pe Ceaușescu din toată ființa mea, dar filmul ăsta (n.red. Trei zile până la Crăciun), cu atât mai mult cu cât este bine realizat, mi-a dat un sentiment de emoție dureroasă. Sigur, ei erau oameni complet rupți de realitate, cum bine știm”, rememorează fostul prim ministru al României.

Petre Roman a fost întrebat și care este cel mai mare regret pe care îl are referitor la acele zile. După o scurtă pauză în vorbire, acesta a spus:

„Zilele alea nu erau sub control… sub controlul meu, în niciun caz. Dar este un aspect pe care îl regret, am și scris despre asta. Eu nu știam foarte bine cine este Corneliu Coposu, deși tatăl meu îmi povestise despre el. Ei bine, în momentul în care Corneliu Coposu și-a dorit să fie acolo unde începe de fapt o nouă putere politică, el a fosr respins. Eu acolo, nu am intervenit nici pentru nici contra fiindcă în acel moment îmi era cu totul…nu știam! Sigur că eu cred, și asta regret, că dacă atunci, oamenii aceia (n.red. așteptau ceva)…ce legitimitate mai mare deât faptul că stătuse 17 ani în condiții infernale în pușcăriile comuniste, nu? Ce îți mai trebuie mai mult ca să-i dai credit total unui asemenea om? Ăla e un moment pierdut al Revoluției române”.

Anul acesta, procurorul general interimar al României, Bogdan Licu a cerut Înaltei Curți de Casație și Justiție redeschiderea unei părți din dosarul revoluției române de la 1989 care îl viza și pe Petre Roman. Fostul premier nu va fi însă urmărit penal în această anchetă.

Urmăriți Impact.ro și pe