Peste 200.000 de români sunt așteptați să se întoarcă în țară în următoarea perioadă. Ministerul de Interne anunță măsuri și mai aspre

Peste 200.000 de români ar putea trece granițele în aceată perioadă. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

În pragul Sărbătorilor Pascale, peste 200.000 de români sunt așteptați să intre în țară, în această perioadă, potrivit cifrelor oferite de Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI. Românii din Diaspora ar putea ajunge acasă, în ciuda recomandărilor insistente ale autorităților de a nu pătrunde în țară.

Românii din Diaspora sunt rugați să nu vină acasă

Secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu, spune că în ultimele trei zile numărul persoanelor intrate în țară în fiecare zi a fost de aproximativ 10.000. În contextul actual, acesta estimează că în zilele următoare aproape 200.000 de români ar putea veni acasă, cu prilejul Sărbătorilor Pascale. Însă cei care vor decide că revină în România cu această ocazie vor fi verificați, triați și introduși, ulterior, în carantină sau izolare.

Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI. Foto: Inquam Photos/George Calin

Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI. Foto: Inquam Photos/George Calin

„Facem un apel că cel mai bine vom putea preveni răspândirea coronavirusului prin metodă de a rămâne la domiciliu, inclusiv cei care se află în afară țării, cea mai bună soluție este de a rămâne pe loc. Cred că este un moment în care trebuie să dăm dovadă de multă responsabilitate, de multă înțelegere și să nu îi punem în pericol pe ceilalți compatrioți”, a declarat Bogdan Despescu la Digi24.

Bogdan Despescu precizează că în cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență se analizează aceste aspecte și, dacă situația o va cere, se vor impune anumite măsuri suplimentare.

„La nivelul Comitetului Național pentru Situații de Urgență se realizează o evaluare zilnică cu privire la situația, din toate punctele de vedere, pe baza propunerii specialiștilor, analizăm și dacă se impun anumite măsuri suplimentare față de ce avem astăzi, cu siguranță, ele vor fi luate. Prin Ordonanțele Militare, dacă e să reamintesc, ele au fost luate gradual, într-un mod de a pune în practică deciziile, funcție de constatările specialiștilor”, a mai declarat secretarul MAI.

Klaus Iohannis, apel către diaspora

Doar în luna martie, 250.000 de români din diaspora au trecut granițele României, dintre care 50.000 au venit din Italia, potrivit aceleiași surse.

Și Președintele României, Klaus Iohannis a transmis vineri, un nou apel către românii din afara granițelor să nu se întoarcă în România, în această perioadă pentru a nu spori pericolul de extinde a pandemiei de coronavirus.

„Fac un apel către românii din Diaspora, un apel necesar, dar care mă umple de tristețe: dragii mei, nu veniți anul acesta acasă de Sărbători. Este foarte important să înțelegeți, oricât de greu ar fi, că revenirea în țară, în sânul familiei, poate fi extrem de periculoasă atât pentru voi, cât și pentru cei la care țineți atât de mult.

Anul acesta vom fi alături de cei dragi, dar de la distanță, pentru că este singurul mod prin care ne putem exprima afecțiunea față de cei pe care îi iubim fără a le periclita viața și sănătatea. Vom face astăzi aceste sacrificii dureroase pentru a putea fi din nou împreună mai târziu”, a subliniat vineri, șeful statului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI