Persoanele peste 14 ani pot primi bani în plus de la stat. Unde trebuie să se înscrie

Beatrice Dumitru 01.12.2022, 20:06
Persoanele peste 14 ani pot primi bani în plus de la stat. Unde trebuie să se înscrie

De la împlinirea vârstei de 14 ani, persoanele cu domiciliul în România vor primi bani în plus de la stat, potrivit unui proiect legislativ aflat în dezbaterea senatorilor. Proiectul a fost inițiat de parlamentari USR și prevede acordarea de vouchere pentru tinerii mai mari de 14 ani. Iată ce trebui să facă aceștia pentru a primi banii.

Pentru ce vor primi bani persoanele cu vârsta de peste 14 ani

Valoarea voucherului va fi de 200 de lei şi va putea fi actualizată anual, prin hotărâre de Guvern, cu rata inflaţiei și va fi emis pe suport electronic, fiind acordat la cererea beneficiarului sau a reprezentantului său legal, de către primăria de domiciliu. Excepție fac tinerii care vor primi voucherul la eliberarea actului de identitate, la împlinirea vârstei de 14 ani, scrie avocatnet.ro.

Potrivit proiectului de lege, se va acorda „câte un voucher pentru cursuri de prim-ajutor de bază pentru toate persoanele în vârstă de cel puţin 14 ani, cu domiciliul în România”. Cursurile de prim-ajutor vor avea o durată de minimum trei ore şi vor conţine cel puţin elemente de suport vital de bază, cum ar fi recunoaşterea stopului cardiac, a accidentului vascular cerebral, a unui episod de epilepsie, compresiunile toracice, ventilaţia artificială sau utilizarea defibrilatorului semiautomat extern.

Persoanele peste 14 ani pot primi bani în plus de la stat. Unde trebuie să se înscrie
Vouchere pentru cursuri de prim ajutor.

Opt din zece români nu ştiu să acorde primul ajutor

Inițiatorii măsurii arată că, potrivit Programului Național „România în siguranță”, 70.000 de români mor anual pentru că nu primesc la timp primul ajutor. De asemenea, aceștia spun în expunerea de motive că opt din zece români nu ştiu să acorde primul ajutor.

„Prezenta propunere legislativă urmăreşte dezvoltarea unei culturi a siguranţei, creşterea gradului de conştientizare şi formare în oferirea de prim-ajutor şi acţiuni de salvare a vieţii prin finanţarea participării populaţiei la cursuri autorizate de prim-ajutor de bază, în condiţii care se vor stabili ulterior prin hotărâre de Guvern”, susțin inițiatorii proiectului.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Inițiatorii proiectului au dat ca exemplu în acest sens Danemarca, unde după adoptarea unui pachet legislativ de stimulare a accesului la cunoștinte de acordare a primului ajutor, ratele de supraviețuire după un stop cardiac în afara spitalului s-au triplat într-o perioada de zece ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...