Persoanele la care apare cel mai des Covid de lungă durată şi cum poate fi tratat: „Tinerii au probleme mai mari”

Cristian Cojocaru 27.01.2021, 10:49
Persoanele la care apare cel mai des Covid de lungă durată şi cum poate fi tratat: „Tinerii au probleme mai mari”

Un foarte mare procent dintre cei infectați au avut norocul să nu manifeste afecțiuni grave. Există totuși și persoanele care, sunt mai puțin norocoase, astfel că, la acestea, Covid apare mai des și este de o durată mai lungă.

Care sunt persoanele la care Covid are un efect de lungă durată

Pandemia izbucnită anul trecut, încă dă mari bătăi de cap cadrelor medicale și cercetătorilor. Criza sanitară, pe lângă uriașul număr de oameni infectați, este și un mare generator de date. Așadar, oamenii de știință dar și cei care se ocupă de statistici, au lucrat intens în acest ultim an. Datele sunt foarte esențiale, acestea fiind analizate de medici pentru a obține cea mai eficientă metodă de combatare a Covid.

Potrivit acestor informații, există persoane ale căror simptomatologie persistă pe o perioadă mai lungă. Acest lucru este numit de către medici ”Long Covid”. Chiar dacă pacienții s-au vindecat, iar prezența virusului nu mai există în organism, aceștia continuă să aibă simptome. Cercetătorii au încercat în acest sens să vadă care este lucrul care face diferența și totodată care sunt persoanele mai predispuse.

David Strain este cel care se află în fruntea echipei care cercetează acest fenomen. Acesta face parte din cadrul Asociației Medicale Britanice și a fost la rândul său infectat. Acesta a spus că Long Covid afectează anumite persoane care, chiar dacă în interiorul organismului prezența virusului este inexistentă, acestea se întorc la spital prezentând simptomele infectării cu coronavirus.

Oamenii de știință au o ipoteză, potrivit căreia mitocondriile ar juca un rol important în aceste diferențe de recuperare
Oamenii de știință au o ipoteză, potrivit căreia mitocondriile ar juca un rol important în aceste diferențe de recuperare

Oamenii de știință au venit cu explicația

Potrivit medicului, unii pacienți s-au vindecat doar pe baza unor suplimente alimentare sau vitamine. Alții însă, nu au urmat nici un tratament pentru a scăpa de virus. Așadar, David Strain afirmă faptul că în momentul de față nu există un tratament care să accelereze recuperarea celor care suferă de Long Covid.

Deși momentan nu există o explicație pentru acest Long Covid, oamenii de știință au o ipoteză, potrivit căreia mitocondriile ar juca un rol important în aceste diferențe de recuperare la persoanele infectate.

„Nu se cunosc în momentul de față motivele concrete pentru care anumite persoane infectate cu SARS-CoV-2 se refac mai repede, iar altele mult mai târziu. Însă, există niște bănuieli. Unul dintre motive, potrivit cercetărilor pe care le-am efectuat până acum, ar fi legat de mitocondrii, mai exact de puterea celulelor din corpul uman”, explică medicul.

Cercetătorii consideră că mitocondriile anumitor persoane, nu au aceeași capacitate, astfel că după ce boala a trecut, refacerea pacienților este mult mai lentă.

”Așadar, să ne imaginăm că mitocondriile sunt bateria care ne alimentează organismul. Ce știm concret este faptul că virusul atacă acea baterie. Ce nu știm este de ce bateria anumitor persoane nu se reîncarcă după ce boala a trecut. Este ca și cum ai avea un IPhone vechi, oricât de mult l-ai ține în priză, bateria ori nu se încarcă la maximum, ori se descarcă rapid. Cam asta se întâmplă și în organismul uman”, a mai adăugat David Strain.

Urmăriți Impact.ro și pe