Persoanele cu TBC nu vor mai fi internate obligatoriu. În ce condiții se vor putea trata acasă

Ana Anitoiu 05.10.2022, 11:06
Persoanele cu TBC nu vor mai fi internate obligatoriu. În ce condiții se vor putea trata acasă

Persoanele cu TBC nu vor mai fi internate obligatoriu. Ministerul Sănătății a modificat legislația și a explicat în ce condiții se vor putea trata acasă acești pacienți, după ce măsura a fost aplicată într-un program pilot de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.

Condițiile în care persoanele cu TBC nu sunt obligate să se interneze

Conform legislației modificate de Ministerul Sănătății, persoanele cu TBC nu sunt obligate să se interneze și își pot urma tratamentul acasă, în următoarele condiții: dacă starea lor de sănătate nu este gravă, dacă nu au o formă foarte contagioasă a bolii și dacă au posibilitatea să se izoleze.

„Dozăm enzimele de ficat… Încep tratamentul aici testat, câte o pastilă pe rând. Unele au reacții, se poate înroși pielea, cei care știm că sunt alergici stăm cu măsuri de precauție”, a spus doctorul Mădălina Burecu, medic dispensar TBC.

În cadrul programului pilot, un bărbat care a fost diagnosticat cu tuberculoză în urmă cu câteva luni și-a continuat tratamentul acasă, după ce a învățat să ia medicamentele cu ajutorul medicilor de la policlinica TBC. Pacientul nu avea o formă gravă a bolii.

Persoanele cu TBC nu vor mai fi internate obligatoriu
Persoanele cu TBC se vor putea trata acasa, in unele conditii. Foto: unsplash.com

Diagnosticul de tuberculoză, stabilit rapid

Diagnosticul de tuberculoză poate fi stabilit rapid, astfel încât pacienții să nu mai aștepte câteva săptămâni până când pot lua tratamentul. Rezultatul este obținut în mai puțin de trei ore de la recoltarea probelor, în laboratorul Institutului Marius Nasta.

„Cifrele au scăzut că au deficit de diagnostic, ca o reticență de a se adresa spitalului. Dacă ne uităm la gravitatea cazurilor, ele sunt mai grave. Ceea ce ne atrage atenția este că în comunitate sunt mai multe cazuri nediagnosticate.”, a spus doctorul Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta.

Totodată, specialiștii din străinătate susțin că România are un rol decisiv în ceea ce privește eliminarea tuberculozei din Europa în următorii ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...