Anchetatorii au dat de urma unor sume mari de bani dați de Primăria Sectorului 5 unei asociații, în mandatul fostului primar Daniel Florea, și cheltuiți pe bunuri și servicii luate la prețuri supraevaluate. Pentru a verifica de ce a dat autoritatea locală zeci de milioane de lei asociației, chiar în anul alegerilor locale, dar și pe ce au fost cheltuiți banii și cum au fost justificate achizițiile, polițiștii și procurorii ridică mari documentele de la Primăria Sectorului 5 și de la sediul ONG-ului.
Poliția Capitalei a anunțat că în acest dosar, deschis de Parchetul de pe lângă Tribunalul București, se fac șapte percheziții în imobile din București și județele Ilfov și Ialomița, de unde sunt ridicate și mai multe înscrisuri.
Surse judiciare spun că, în cadrul perchezițiilor, polițiștii au ridicat mai multe documente de la Primăria Sectorului 5 și de la Asociația Salvăm sectorul 5, beneficiara a zeci de milioane de lei primiți de la autoritatea locală în 2020, când primar era Daniel Florea.
Anchetata în acest caz este deocamdată in rem, pentru fapte de abuz în serviciu, delapidare și evaziune fiscală. Documentele urmează să fie analizate și coroborate cu alte probe, urmând ca anchetatorii să stabilească dacă vor fi puse sub acuzare și persoane suspectate de faptele cercetate.
Din datele și probele adunate până acum rezultă că ONG-ul a primit de mai multe ori în 2020 aproximativ 30 de milioane de lei de la Primăria Sectorului 5, cu care a cumpărat, fără licitație, bunuri și servicii la prețuri mult mai mari decât cele de pe piață.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]”În fapt, din datele și probele administrate în cauză, a rezultat bănuiala rezonabilă că o organizație nonguvernamentală ar fi beneficiat sistematic, în anul 2020, de fonduri publice locale, ale unei autorități locale, în valoare de aproximativ 30 de milioane de lei, pe care le-ar fi cheltuit pentru a achiziționa, în mod direct, la prețuri supraevaluate, mai multe bunuri și servicii”, arată Poliția Capitalei într-un comunicat.
Anchetatorii urmează să verifice de la ce firme au fost achiziționate bunurile și serviciile pentru care s-au plătit sume mult mai mari decât cele reale și dacă ele fac parte din grupuri de interese.
Cercetările sunt continuate de Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București.