Vești de ultimă oră pentru pensionarii din România. Milioane de români cu pensia mică ar putea primi un total de 4.000 lei începând din ianuarie 2023, potrivit unei propuneri din partea PSD, pe care Marcel Ciolacu a prezentat-o public. Când ar putea primi pensionarii acești bani. Mai multe amănunte, în rândurile de mai jos ale articolului.
UPDATE 10 noiembrie Marcel Ciolacu vine în completarea celor spuse mai jos, spunând că este exclus ca o pensie de 1.800 de lei să se mărească cu 270 de lei, iar o pensie de 18.000 de lei să crească cu 2.700 de lei, adică de zece ori mai mult.
„Eu am vrut o discuţie mai amplă, mai aşezată şi mai profesionistă. Am rămas la nivelul discuţiei de procente: 15, 16, 10. Eu reprezint un partid social democrat. Îmi cer scuze, am altă abordare. Nu pot accepta ca o pensie de 1.800 de lei să se mărească cu 270 de lei şi o pensie de 18.000 de lei să se mărească cu 2.700 de lei.
Mai exact, de zece ori faţă de cel cu pensia de 1.800 de lei. Stabilim anvelopa şi venim şi avem grijă ca toată lumea să treacă de această perioadă complicată fără eforturi foarte mari”, a spus acesta, potrivit Agerpres.
Preşedintele Partidului Social Democrat a continuat discuția, spunând că nu este deloc greu să se procedeze ca pe timpul lui Ceauşescu, cu un pauşal, pentru a fi egalitate între toți oamenii, indiferent de clasa socială, însă acest lucru nu este corect.
În acest sens, se bazează pe doctrina pe care o reprezintă PSD, având datoria să aibă grijă de cei cu venituri mici, sub 4.000 de lei, deoarece toată lumea trebuie să treacă cu bine de această această perioadă grea.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Acesta a ținut să mai precizeze că după toate discuţiile ample cu privire la compensarea pe energie, ministrul Finanţelor urmează să anunțe ce sumă poate fi alocată măririlor de pensii.
„În primul rând, vreau să închidem şi să vedem care este efortul bugetar pentru compensare pe energie. Din calculele noastre, ne încadrăm cu aceste compensări şi ştiţi foarte bine că există o supraimpozitare, deoarece este un venit excepţional. De aceea, şi aceste compensări, şi aceste legi şi ordonanţe sunt pe perioadă limitată de timp.
După ce încheiem acest capitol, va veni ministrul de Finanţe care va spune ce sumă poate aloca măririlor de pensii. Îmi doresc, la fel ca şi restul colegilor, să venim cu o majorare cât mai mare”, a mai spus Marcel Ciolacu.
În plus, Banca Naţională a României urmează să intervină pentru a evita crearea unei spirale inflaţioniste, care n-ar face altceva decât să-i dezavantajeze pe oameni, și nu să îi ajute.
Știre inițială
Peste 4,4 milioane de persoane care au ieșit din câmpul muncii ar putea să primească în luna ianuarie un venit total 4.000 de lei, se arată într-o propunere înaintată de social democrați. Este vorba despre 95% din numărul total al pensionarilor, care ar urma ca, de anul viitor, să încaseze venituri lunare mult mai mari.
Varianta a fost asumată public miercuri, 9 noiembrie, de către preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, iar suma se referă la pensie plus un ajutor one-off.
Având în vedere că, la începutul lui 2022, s-au bucurat de acest venit doar cei care aveau o pensie mai mică de 1600 de lei, iar cele două nu puteau să depășească mai mult de 2.200 de lei, acum ar urma să fie mult mai mulți beneficiari.
Practic, aici s-ar încadra toţi cei care au o pensie mai mică de 4.000 de lei. Iar din numărul total al pensionarilor, de 4.603.433 români, au venitul lunar mai mic de 4.000 de lei un număr de 4.405.563 beneficiari. Așadar, 95% din totalul lor ar trebui să primească în luna ianuarie această sumă de bani.
Astfel, aceia care au o pensie de 2.500 de lei vor primi în luna ianuarie în plus de 1500 de lei, adică 4000 de lei. De asemenea, cine are o pensie de 1.900 de lei ar trebui să primească în prima lună a anului viitor un ajutor de 2200 de lei, pentru ca suma să ajungă la 4000 de lei.
Cu toate acestea, PSD si PNL nu au ajuns încă la un consens în ceea ce privește procentul clar de majorare a pensiilor, astfel încât discuţiile continuă. PNL vrea o creștere de 15%, în timp ce PSD propune doar 10%.
Executivul dorește ca până la finalul acestui an să aibă pregătit bugetul de stat pe 2023, astfel că ar trebui stabilite clar cheltuielile pe care le va avea statul cu pensiile, unul dintre cele importante lucruri pentru Nicolae Ciucă.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a venit cu o propunere de creștere a pensiilor cu 10%, fapt ceea ce ar crea un impactul bugetar de 11 miliarde de lei. De asemenea, acest scenariu mai presupune și sprijin pentru cei mai săraci pensionari pentru această iarnă.
„Ca să înțeleagă toată lumea, pensiile nu se majorează în același procent pentru toată lumea. Pensiile cuprind în interiorul lor puncte de pensie și noi majorăm valoarea punctelor de pensie, valoarea punctului de pensie, așa cum este și legal și constituțional. Deci nu majorăm același procent.
Eu sunt susținătorul unei majorări pentru toată lumea, pentru că toți au contribuit, unii mai mult, alţii mai puțin, dar trebuie, de altfel să fim și conștienți de perioada grea pe care o traversează întreaga lume, nu numai România, acum să sprijinim categoriile vulnerabile. Practic, trebuie să facem tot posibilul să nu lăsăm pe mine la marginea societății”, a anunţat, în urmă cu câteva zile ministrul Marius Budăi.