Pensii 2021. Ministrul Muncii, declarație de ultimă oră despre creșterea pensiilor. Când se va întâmpla acest lucru

Ana Anitoiu 20.12.2020, 11:09
Pensii 2021. Ministrul Muncii, declarație de ultimă oră despre creșterea pensiilor. Când se va întâmpla acest lucru

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a făcut o declarație de ultimă oră despre creșterea pensiilor, în contextul în care mulți români se așteaptă ca punctul de pensie să crească începând cu data de 1 ianuarie 2021.

Ce anunț a făcut ministrul Muncii referitor la creșterea pensiilor

Violeta Alexandru, care este încă ministru al Muncii, a declarat că încă nu a fost luată o decizie efectivă în legătură cu momentul în care pensiile din România vor fi majorate cu 8%. Astfel, pensionarii care se așteptau la bani mai mulți, de la începutul noului an, ar putea fi nevoiți să mai aștepte.

”Sunt prevăzute creșteri de așa manieră încât să acopere rata inflației, minim 50% din câștigul salarial mediu brut pe economie, și vor fi aceste creșteri făcute, pentru că ne-am angajat prin programul de guvernare și prin toate declarațiile publice. Decizii efective pe acest subiect, când anume va fi această creștere, vor fi luate de echipa guvernamentală, spre finalului anului, după ce se va face evaluarea resurselor bugetare, pentru că tot ce discutăm se bazează pe situația încasărilor la buget. Vă pot spune ce ne dorim noi, liberalii, și anume creșterea pensiilor etapizat”, a spus ministrul Muncii.

Florin Cîțu, declarație despre creșterea pensiilor

În luna noiembrie, Florin Cîțu, în calitate de ministru de Finanțe, a declarat că pensiile românilor vor fi mărite cu 8% în anul 2021. ”Noi estimăm, mizăm pe o creștere a pensiei în următorii patru ani cu 46 la sută, anul viitor estimarea este de 8,1%.”, a spus el.

Punctul de pensie ar trebui să fie majorat de la 1.442 de lei până la 1.559 de lei în anul 2021, adică cu 117 lei. Însă, varianta majorării punctului de pensie de la data de 1 ianuarie 2020 nu este sigură. Pensionarii ar putea rămâne dezamăgiți.

Pensii 2021. Ministrul Muncii, declaratie de ultima ora despre cresterea pensiilor. Cand se va intampla acest lucru
Violeta Alexandru

Ce se întâmplă cu pensiile speciale

Recent, Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că impozitarea cu 85% a pensiilor speciale ce depășesc suma de 7.000 de lei este neconstituțională. Prin urmare, magistrații, printre care și judecătorii CCR, vor rămâne cu mai mulți bani în conturi.

”Având în vedere reperele de natură constituţională în materia pensiei de serviciu a magistraţilor, Curtea constată că legiuitorul şi-a depăşit marja de apreciere în procesul de legiferare. (…) Legiuitorului îi revine obligaţia de a adopta măsuri legislative corespunzătoare care să realizeze o necesară adaptare a pensiei de serviciu în raport cu raţiunea şi scopul instituirii sale”, a stabilit CCR.

Ce salariu câștigă ministrul Muncii, Violeta Alexandru

Averea pe care a strâns-o Violeta Alexandru nu este una impresionantă, în comparație cu cele ale unor colegi de-ai ei de la guvernare. Conform declarației sale de avere, ministrul Muncii are un apartament, în coproprietate cu soțul ei, Alexandru Doru, un teren agricol moștenit și o mașină din anul 2007, marca Honda.

Terenul agricol are o suprafață de 0,8 hectare și a fost moștenit de Violeta Alexandru în 2007. Apartamentul ministrului Muncii are o suprafață de 62 de metri pătrați și a fost cumpărat printr-un credit. În plus, Violeta Alexandru are o datorie de 55.000 de euro, prezentată sub forma unui credit  pe care l-a făcut în anul 2015 și scadent în 2045. Mai multe detalii, aici!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...