Pensii 2021. În ce zile o să fie plătite pensiile în noul an. Ministrul Muncii a făcut anunțul

Stan Filon 01.01.2021, 13:50
Pensii 2021. În ce zile o să fie plătite pensiile în noul an. Ministrul Muncii a făcut anunțul

Pensii 2021. Pensionarii așteaptă cu sufletul la gură pensia pe luna ianuarie, mai ales că au avut cheltuieli suplimentare de sărbători. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a venit cu un anunț important legat de calendarul plății pensiilor în anul 2021.

Când vor fi plătite pensiile în ianuarie 2021

Ministrul Muncii a cerut instituțiilor abilitate urgentarea procedurilor pentru ca pensiile să ajungă cât mai repede la beneficiari. Anul acesta, pensiile vor fi achitate la domiciliu către pensionari în intervalul 1 – 15 al fiecărei luni, potrivit reprezentanţilor ministerului.

“Ministrul Raluca Turcan a stabilit cu reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii Publice, Ministerului Finanţelor şi Companiei Naţionale Poşta Română, instituţiile care colaborează pentru plata pensiilor la domiciliul beneficiarilor, un calendar care să asigure urgentarea procedurilor pentru a plăti pensiile la timp în luna ianuarie, chiar dacă instituţiile funcţionează cu program redus de sărbători”, se menţionează într-un comunicat citat de Agerpres.

Cand vor fi platite pensiile in ianuarie 2021
Cand vor fi platite pensiile in ianuarie 2021

Ministrul Muncii solicită urgentarea procesului de plată a pensiilor

Raluca Turcan a cerut Ministerului Finanţelor urgentarea repartizării creditelor bugetare reprezentând drepturile de pensie aferente lunii ianuarie 2021 pe data de 4 ianuarie. Și Casa Naţională de Pensii Publice s-a angajat să întocmească tot în regim de urgenţă toate ordinele de plată către Poşta Română. Și Compania Naţională Poşta Română e din partea Ministrului Muncii pentru a depune toate eforturile necesare astfel încât pensiile să fie distribuite la timp către beneficiari.

Pensionarii primesc și o veste bună, la început de an. Pensiile se vor majora cu 50%, în următorii patru ani. Astfel, prima majorare, de 8%, va aplicată din 2021, însă nu se știe exact când. Așadar, anul acesta pensionarii vor primi la punctul de pensie aproximativ 100 de lei.

Pensiile cresc în 2021

De la 1.442 de lei, cât este acum, punctul de pensie se va mări până la 1.559 de lei, în 2021, respectiv cu 117 lei. Guvernul vrea ca punctul de pensie să ajungă în 2024 să fie cu 400 de lei mai mare.

Cu toate acestea, România are printre cele mai mici pensii din Uniunea Europeană, iar statisticile spun că 20% dintre pensionarii din România sunt expuși riscului sărăciei. Nu doar că pensiile din România sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană, dar există diferențe notabile chiar și între județele din țara noastră. În Botoșani, de exemplu, pensia medie este de aproape 1.100 de lei, pe când în București, aceasta sare de 1.700 de lei, iar la Hunedoara trece chiar și de 1800 de lei.