Pensii 2020. Milioane de pensionari primesc bani în plus. Ce se întâmplă cu acest tip de pensie

Diana Radu 15.08.2020, 10:56
Pensii 2020. Milioane de pensionari primesc bani în plus. Ce se întâmplă cu acest tip de pensie

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a anunțat că punctul de pensie va fi majorat de la 1 sepembrie cu 14%. În acest context, milioane de pensionari urmează să primească bani în plus, inclusiv posesorii pensiilor speciale, a explicat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Ce se întâmplă cu pensiile speciale după majorarea punctului de pensie

Ministrul muncii, Violeta Alexandru a explicat că odată cu majorarea punctului de pensie, cresc și pensiile speciale pentru partea care se calculează pentru contributivitate.

„Pensiile speciale sunt compuse dintr-o parte calculată pe baza contributivității, care prin schimbarea anunțată de domnul ministru (Cîțu – n.r.), în mod automat vor crește, respectiv o parte – consistentă – care vine de la bugetul de stat și care în mod evident nu are niciun impact”, a explicat Violeta Alexandru.

Punctul de pensie se va mări de la 1 septembrie de la 1.365 de lei la 1.442 de lei, ceea ce înseamnă că pensia minimă va fi de 800 de lei, în loc de 704, așa cum era până acum, potrivit ministrului Finanțelor.

„Avem majorarea punctului de pensie, începând cu 1 septembrie, de la 1.365 de lei la 1.442 de lei, majorarea pensiei de la minime de 704 lei, la 800 de lei”, a anunțat, vineri, în ședința de guvern, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

pensii speciale, majorare, punct de pensie
Ce se întâmplă cu pensiile speciale după majorarea punctului de pensie

Premierul Ludovic a făcut și el o precizare. Acesta a explicat de ce nu pot crește pensiile direct proporțional cu sumele primite de pensionari. Potrivit acestuia motivul ar fi pentru că se majorează punctul de pensie, ci nu pensia efectivă.

„Am văzut o întreagă discuție legată de modul în care să se facă această majorare. Fac o precizare, că mulți au spus să creștem pensiile mici, să facem o creștere direct proporțională cu mărimea pensiilor. Acest lucru nu este posibil, pentru că principiul care stă la baza acordării pensiilor pe contributivitate este principiul contributivității. Noi nu doar majorăm pensiile efectiv, noi majorăm punctul de pensie. Dacă am face o majorare diferențiată, procentual la nivelul pensiilor, practic am crea niște nedreptăți imense și am încălca grosolan principiul contributivității”, a spus Orban.

Mesajul lui Florin Cîțu pentru PSD, după majorarea pensiilor: „Șah mat”

Ministrul Finanțelor consideră că le-a dat „șah mat” social-democraților, după ce s-a votat majorarea punctului de pensie într-o perioadă de criză economică. Florin Cîțu a scris și un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care suține că socialiștii sunt disperați de faptul că Guvernul a mărit pensiile.

„Am arătat că deși suntem în perioada de criza economică am reușit să facem investiții record și să mărim pensiile mai mult decât a făcut-o PSD vreodată. Oricât ar țipa socialiștii cifrele nu le pot schimba. PNL a crescut punctul de pensie cu 177 de lei și pensia minimă cu 96 de lei. Provocare pentru Ciolacu și gașca lui. Găsiți o alta țară care creste pensiile și investițiile și mai ales arătați când a crescut PSD pensiile cu o suma mai mare? V-am dat șah mat”, a scris Cîțu pe pagina sa de Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe