Pată neagră pe imaginea României. Raportul este distribuit în toată Europa

Nicu Stan 11.03.2022, 08:40
Pată neagră pe imaginea României. Raportul este distribuit în toată Europa

Pată neagră pe imaginea României. Raportul este distribuit în toată Europa. Din păcate, nici nu am intrat bine în noul anotimp, că au început deja să apară primele vești rele din punct de vedere economic. Țara noastră reușește să iasă în evidență, din nou, într-o manieră negativă, în fața celorlalte state din spațiul european.

România, printre cele şase ţări din UE care au înregistrat scădere economică. Cine se mai află pe lista rușinii

De data aceasta, pată neagră pe imaginea României este evidențiată de cele mai recente date ale Oficiului European pentru Statistică (Eurostat). Specialiștii Eurostat indică faptul că țara noastră alături de Irlanda, Austria, Germania, Croaţia și Letonia sunt singurele țări din marea familie europeană care au înregistrat o evoluție negativă în plan economic.

Mai exact, cele șase state UE au înregistrat o scădere a economiei în trimestrul al patrulea din anul trecut. Datele maia arată că în trimestrul patru din 2021, comparat cu perioada similară a lui 2020, România a înregistrat o expansiune de 3,9%, după o creştere de 8% în perioada iulie-septembrie a anului trecut.

Economia, in scadere in 6 tari din Europa, printre care si Romania
Economia, in scadere in 6 tari din Europa, printre care si Romania

Ce economii au crescut puternic

De asemenea, potrivit Eurostat, toate statele UE pentru care sunt disponibile date au raportat creşteri anuale în trimestrul patru din 2021, cel mai semnificativ avans fiind cele ale Sloveniei (10,5%), Irlanda şi Malta (ambele cu câte 10%).

Eurostat ne mai arată că la finele anului trecut, cheltuielile finale de consum ale gospodăriilor au scăzut cu 0,6% în zona euro şi în UE, după o creştere de 4,3% în UE şi de 4,5% în zona euro în precedentele trei luni,. De asemenea, cheltuielile finale ale consumului guvernamental au urcat cu 0,6% în UE şi cu 0,5% în zona euro (după un avans de 0,1% în UE şi 0,3% în zona euro în precedentele trei luni).

Importurile, mai mari ca exporturile

În plus, exporturile au crescut cu 3% în UE şi cu 2,9% în zona euro (după o creştere de 1,4% în UE şi de 1,7% în zona euro în precedentele trei luni), în timp ce importurile au înregistrat o creștere de 4,1% în UE şi de 4,6% în zona euro, după un avans de 1,5% în UE şi 1,4% în zona euro în precedentele trei luni.

Într-un final, pentru a ne face o idee la nivel macroeconomic, trebuie punctate și câteva evoluții în regiune. Astfel, trebuie precizat că în ultimul trimestru al lui 2021, Produsul Intern Brut a înregistrat un avans de 0,4% în Uniunea Europeană şi de 0,3% în zona euro, comparat cu precedentele trei luni, când s-a înregistrat o expansiune de 2,2% în UE şi de 2,3% în zona euro.

Urmăriți Impact.ro și pe