Părerea sinceră a lui Nicolae Ceaușescu despre Dacia. De ce îi făcea ”idioți” pe români

Rădulescu Valentin 31.10.2020, 16:08
Părerea sinceră a lui Nicolae Ceaușescu despre Dacia. De ce îi făcea ”idioți” pe români

Poporul român era foarte bucuros și îl admira pe fostul dictator Nicolae Ceaușescu, atunci când pentru prima dată, România avea să producă autovehicule. Dar totodată, nu mulți știu care a fost părerea sinceră a lui Nicolae Ceaușescu despre primele mașini apărute în România. Aceștia i-ar fi făcut pe români ”idioți”, atunci când vorbea de Dacia.

Prima Dacie, condusă de Nicolae Ceaușescu

Anul 1968 a fost cel în care a apărut prima mașina fabricată în România, modelul Dacia 1100. La aceea vreme, Nicolae Ceaușescu a plecat de la Mioveni, pe atunci Colibași, la bordul primei mașini, care ulterior i-a revenit lui. Deși era o mașină alcătuită din piesele unui Renault 8, acest detaliu a fost omis de către presă la aceea vreme.

Fostul șef al spionajului de pe timpul dictatorului Ceaușescu, Mihai Pacepa, a povestit care au fost începuturile primului model Dacia. Acesta  a mărturisit că la acea vreme, fostul președinte al țării avea nevoie de piese pentru a putea lansa prima mașină fabricată în România, mai exact, „să fure tot ce era nevoie pentru a construi o maşină”, povestește Mihai Pacepa. Modelul Renault ar fi fost ales de fostul dictator pentru că era deținută de guvernul francez.

„Când dictatorul român Nicolae Ceauşescu a hotărât, la mijlocul anilor ’60, că vrea o industrie auto, m-a ales pentru a pune proiectul pe picioare. În ţara orbilor, chiorul este rege. Nu ştiam nimic despre fabricarea automobilelor, dar niciunul dintre oamenii de încredere ai lui Ceauşescu nu ştia.”, spune Mihai Pacepa, citat de publicația Wall Street Journal.

Părerea lui Nicolae Ceausescu despre prima Dacie
Părerea lui Nicolae Ceausescu despre prima Dacie

Părerea lui Nicolae Ceaușescu despre modelul Dacia

După ce Nicolae Ceaușescu a reușit să obțină licența pentru un vehicul învechit, Renault 12, fiind și cea mai ieftină variantă, Ceaușescu și-ar fi numit românii ”idioți”, arată spusele lui Pacepa. „Destul de bună pentru idioţi“, era părerea fostului dictator despre primul autovehicul fabricat în România, iar numele ”Dacia”, ar fi fost pus pentru a comemora istoria a 2.000 de ani a României.

După ce s-a lansat și primul model al Daciei 1300, Nicolae Ceaușescu a rămas uimit să vadă cât de bună putea să fie mașina la acea vreme, considerând chiar că era „prea luxoasă pentru idioţi!”. Așadar, atunci s-ar fi renunțat la radio, oglinda laterală din dreapta și încălzirea scaunelor din spate. Într-un final, Nicolae Ceaușescu ar fi ajuns la rezultatul dorit, iar astfel a spus, potrivit lui Pacepa, „Perfectă pentru idioţi!”.

Urmăriți Impact.ro și pe