Papa vrea să meargă la Moscova pentru a se întâlni cu Putin în legătură cu Ucraina. De la Kremlin, tăcere

Mihnea Tălău 03.05.2022, 10:16
Papa vrea să meargă la Moscova pentru a se întâlni cu Putin în legătură cu Ucraina. De la Kremlin, tăcere

Papa Francisc a declarat, într-un interviu acordat marți, că a cerut o întâlnire la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin pentru a încerca să oprească războiul din Ucraina, dar nu a primit niciun răspuns.

Papa vrea să meargă la Moscova pentru a se întâlni cu Putin

„De la Putin nu am primit încă un răspuns. Zelensky? L-am sunat în prima zi a conflictului, dar acum nu este momentul să mergem la Kiev. Am vorbit 40 de minute cu Patriarhul Kirill”, a afirmat Suveranul Pontif.

Papa a declarat că patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse, care a susținut războiul, „nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin”, scrie Corriere Della Sera.

Vladimir Putin
Vladimir Putin

„Le-am spus vă rog să încetați”

Suveranul Pontif continuă eforturile de pace și repetă că este gata să meargă la Moscova. „În prima zi a războiului l-am sunat la telefon pe președintele ucrainean Zelenski, a spus Papa Francisc.

„Pe Putin în schimb nu l-am sunat. Am primit vești de la el în decembrie, de ziua mea, dar nu și de data aceasta, nu l-am sunat. Am vrut să fac un gest clar pe care să-l vadă întreaga lume și din acest motiv m-am dus la ambasadorul rus. Le-am cerut să explice, le-am spus „vă rog să încetați”. Apoi i-am cerut cardinalului Parolin, după douăzeci de zile de război, să îi transmită lui Putin mesajul că sunt dispus să merg la Moscova. Desigur, era necesar ca liderul de la Kremlin să acorde câteva minute. Nu am primit încă un răspuns și insistăm în continuare, deși mă tem că Putin nu poate și nu va participa la această întâlnire în acest moment. Dar cum se poate ca o asemenea brutalitate să nu fie oprită? Acum 25 de ani, în Rwanda, am trăit același lucru”.

El a concluzionat că „Putin nu se oprește, vreau să mă întâlnesc cu el la Moscova. Nu mă duc la Kiev acum”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...