Papa Francisc s-a deplasat la ambasada Rusiei pentru a discuta despre războiul din Ucraina

Ana Anitoiu 25.02.2022, 15:18
Papa Francisc s-a deplasat la ambasada Rusiei pentru a discuta despre războiul din Ucraina

Papa Francisc s-a deplasat la ambasada Rusiei de la Roma pentru a discuta despre războiul din Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a declarat că Suveranul Pontif a făcut o vizită ce a durat 30 de minute și a discutat cu ambasadorul rus Alexander Avdeev.

Papa Francisc a marcat o premieră

Purtătorul de cuvânt a refuzat să spună dacă Papa Francisc, în vârstă de 85 de ani, a oferit medierea Vaticanului în timpul vizitei sale de o jumătate de oră la ambasadă.

Aceasta ar fi fost prima dată când un Suveran Pontif a mers la o ambasadă în timpul unui conflict. De obicei, sunt convocați ambasadori de către Secretariatul de Stat, potrivit Reuters.

Papa Francisc s-a deplasat la ambasada Rusiei pentru a discuta despre razboiul din Ucraina
Papa Francisc. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Papa Francisc, despre războiul din Ucraina

Marți, cu o zi înainte ca Vladimir Putin să anunțe începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, Papa Francisc a decretat data de 2 martie zi de post și rugăciune pentru pace în Ucraina. La această dată este Miercurea Cenușii ce marchează începutul Postului Mare la catolici.

„Am o mare durere în suflet din cauza agravării situaţiei din Ucraina. În ciuda eforturilor diplomatice din ultimele săptămâni, se deschid scenarii tot mai alarmante. Ca şi mine, multă lume este neliniştită şi îngrijorată.

Mă rog la toate părţile implicate să se abţină de la orice acţiune care ar provoca şi mai multă suferinţă populaţiei, destabilizând coabitarea între naţiuni şi discreditând dreptul internaţional. Fie ca regina păcii să salveze lumea de nebunia războiului”, a declarat Papa Francisc la sfârşitul audienţei sale generale săptămânale.

De asemenea, Suveranul Pontif a lansat un apel către toți cei care au o responsabilitate politică să îşi facă un „examen de conştiinţă serios în faţa lui Dumnezeu”. Papa Francisc a adăugat că Dumnezeu vrea ca oamenii să fie frați, nu dușmani.

Aceasta nu a fost prima dată când Papa Francisc a făcut un apel la pace în Ucraina. Însă, declarația făcută miercuri, la două zile după ce Moscova a recunoscut independența regiunilor separatiste Donețk și Lugansk, a fost cea mai dură pe care a făcut-o Suveranul Pontif de la începutul tensiunilor.

Statul Major al forţelor armate din Ucraina a anunțat vineri dimineață că în zona Kievului se dau lupte grele. Ministerul Apărării a cerut locuitorilor capitalei să nu-și părăsească locuințele.

Consilierul prezidențial ucrainean Mikhailo Podoliak a declarat vineri că Ucraina își dorește pacea și că este pregătită pentru discuții cu Rusia, inclusiv în ceea ce privește statutul de neutralitate referitor la NATO.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...