Pandemia scade natalitatea în Europa. Care sunt țările cele mai afectate

Nicu Stan, Mihai Cheleș 31.08.2021, 17:00
Pandemia scade natalitatea în Europa. Care sunt țările cele mai afectate

Pandemia de coronavirus scade natalitatea în Europa. Aceasta este principala concluzie a unui studiu făcut de Universitatea Bocconi din Italia şi publicat de revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Care sunt țările cele mai afectate, vedeți în rândurile de mai jos.

Un alt efect al pandemiei de covid. A scăzut natalitatea în țările bogate

Pandemia de coronavirus este însoţită de o scădere semnificativă a indicilor de natalitate în ţările dezvoltate, în special cele din sudul Europei. Aceasta este principala concluzie a studiului realizat de Universitatea Bocconi din Italia şi publicat de revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Pentru studiu au fost utilizate modele numerice şi au fost analizate date din nu mai puțin de 22 de ţări.

Printre țările cele mai afectate sunt Italia, unde natalitatea a scăzut cu 9,1 %, Spania, unde natalitatea a scăzut cu 8,4 %) şi Portugalia, unde natalitatea s-a micșorat cu 6,6 %.

Natalitatea a scazut in tarile bogate din cauza pandemiei
Natalitatea a scazut in tarile bogate din cauza pandemiei

Pandemiile afectează harta demografică

De altfel, pandemiile sunt un factor cheie al schimbărilor care intervin la nivelul populaţiei, în contextul în care afectează atât indicele mortalităţii, precum și pe cel al natalităţii.

Spre exemplu, cea mai mare pandemie a secolului trecut, aşa-numita gripă spaniolă, care a avut loc între anii 1918-1919, a condus la o scădere a natalităţii în SUA, de la 23 raportat la 1.000 de locuitori în 1918, la 20 la 1.000 de locuitori în 1919, ceea ce înseamnă -13 %.De asemenea, efecte asemănătoare au avut loc şi în alte ţări cum sunt: Marea Britanie, India, Japonia sau Norvegia.

Mai puțini copii în țările cu venituri mai mari

Acum, datele preliminare sugerează că pandemia de COVID-19 a dus la scăderea natalităţii în ţările bogate, atât în Europa, precum și la nivel mondial.

Studiul a fost făcut pentru a se evalua efectul pandemiei, astfel că Arnstein Aassve şi colegii săi au comparat datele lunare ale naşterilor între ianuarie 2016 şi martie 2021 într-un total de 22 de ţări cu venituri ridicate. Pentru calcule  s-au utilizat modele pentru a studia tendinţele pe termen scurt, informează Agerpres.

Unde a scăzut natalitatea

În plus, datele au demonstrat că pandemia de covid a fost însoţită de o reducere semnificativă a ratelor de natalitate, dincolo de cele prevăzute în tendinţele anterioare, în şapte din totalul celor 22 de ţări luate în calcul.

De asemenea, scăderi substanțiale au fost înregistrate și în Ungaria, 8,5 %, în Italia, 9,1 %, în Spania, 8,4 % şi în Portugalia, de 6,6 %. Şi alte ţări, cum sunt Belgia, Austria şi Singapore, se confruntă cu o descreştere semnificativă a ratei brute a natalităţii.