Pandemia pare uitată. Numărul noilor permise de ședere în UE se apropie de nivelul din 2021

Mihnea Tălău 09.08.2022, 17:19
Pandemia pare uitată. Numărul noilor permise de ședere în UE se apropie de nivelul din 2021

Permisele de ședere eliberate pentru prima dată în Uniunea Europeană au urcat anul trecut aproape de nivelurile anterioare pandemiei, Polonia fiind în fruntea blocului datorită în principal imigrației legate de muncă, în timp ce Franța a atras în mare parte studenți, a anunțat marți biroul de statistică al blocului, Eurostat.

Numărul permiselor pentru cetățenii din afara UE a crescut cu 31%

În pofida continuării pandemiei, numărul primelor permise de ședere eliberate în UE pentru cetățenii din afara UE a crescut cu 31%, ajungând la 2.952.300 în 2021 față de anul precedent, cu puțin sub cele 2.955.300 de astfel de permise eliberate în 2019, scrie Reuters.

Această creștere a fost determinată în principal de ocuparea forței de muncă – care a reprezentat 1,3 milioane de permise în 2021 – și de educație.

Polonia a eliberat aproape un milion de permise de primă ședere – 33% din totalul blocului – din care 790.100 au fost legate de muncă, inclusiv 666.300 de ucraineni în baza unor acorduri bilaterale.

Aceasta a fost urmată de Spania, Franța, Italia, Germania și Olanda. Împreună, cele șase state membre au reprezentat aproximativ trei sferturi din toate permisele eliberate în UE în 2021.

Viermii galbeni de faina un nou aliment aprobat in Uniunea Europeana

Ucrainenii, primii beneficiari de permise de ședere

Ucrainenii au primit cel mai mare număr de permise de ședere noi anul trecut, aproximativ 30% din totalul eliberat. Cetățenii din Maroc și Belarus au urmat, reprezentând împreună 10%.

Franța a fost de departe cea mai frecventă destinație pentru studenții din țările din afara UE, cu 90.600 de prime permise eliberate în 2021, în principal pentru cetățenii chinezi.

Numărul de permise pentru sirieni și brazilieni s-a redus în 2021, cu 14% și, respectiv, 2%.

Proximitatea geografică, legăturile istorice și lingvistice sau o rețea de migranți stabilită au influențat alegerea țării pentru mulți dintre noii imigranți, a precizat Eurostat.

Polonia, țara vecină, a fost destinația principală pentru ucraineni și belaruși, în timp ce marocanii, brazilienii și columbienii au căutat reședința în Franța, Portugalia și Spania.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...