Până unde merge nebunia Rusiei. Proiect de lege pentru anularea recunoașterii independenței unei țări din fosta URSS

Beatrice Dumitru 08.06.2022, 17:29
Până unde merge nebunia Rusiei. Proiect de lege pentru anularea recunoașterii independenței unei țări din fosta URSS

După ce Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, pe 24 februarie, mulți experți au spus că scopul acestuia este să refacă defuncta URSS. Un proiect de lege propus de un parlamentar rus ar putea susține această teorie, deoarece vizează o țară care a făcut parte din fosta Uniune Sovietică și se referă la recunoașterea independenței acesteia.

Ce prevede proiectul de lege

În urmă cu mai mulți ani, Vladimir Putin spunea că Uniunea Sovietică a fost „Marea Rusie”, iar destramarea URSS-ului a reprezentat „cea mai mare tragedie geopolitica a secolului XX”. De aceea, mulți experți sunt de părere că acesta vrea să reclădească fosta Uniunea Sovietică, acest fiind și motivul pentru care a invadat Ucraina.

Teoria ar putea sta în picioare, în contextul în care deputatul rus din partidului „Edinoia Rosia”, Evgheni Fedorov, a propus Dumei de Stat un proiect de lege care prevede anularea deciziei de recunoaștere a independenței Lituaniei, votată de Consiliul de Stat al URSS la 6 septembrie 1991.

Până unde merge nebunia Rusiei. Proiect de lege pentru anularea recunoașterii independenței unei țări din fosta URSS
Proiectul de lege a fost propus în Duma de Stat a Rusiei.

Consiliul de Stat al URSS a fost creat pentru a rezolva problemele de politică internă și externă a țării, iar deciziile sale sunt obligatorii. La 6 septembrie 1991, la prima ședință a Consiliului de Stat al URSS sub președinția lui Gorbaciov, Decretul Consiliului de Stat al URSS nr. GS-1 cu privire la recunoașterea independenței Republicii Lituania a fost adoptat, fiind recunoscută ca stat independent, dar modificările corespunzătoare la Constituția URSS nu au fost făcute”, a explicat Evgheni Fedorov.

„Rezoluția Consiliului de Stat este ilegală”

Acesta a mai susținut că rezoluția Consiliului de Stat „este ilegală” și adoptată „cu încălcarea articolelor din Constituția URSS” și a făcut referire la un articol din Constituția Rusiei, care prevede că „Federația Rusă este succesorul legal al URSS pe teritoriul său”, scrie portalul gazeta.ru și preluat de deschide.md.

„A fost încălcată Legea URSS din 03.04.1990 nr. 1409-1 „Cu privire la procedura de soluționare a problemelor legate de retragerea unei republici unionale din URSS”, deoarece nu a avut loc un referendum privind secesiunea de URSS. în Republica Lituania și nu a fost stabilită o perioadă de tranziție pentru a lua în considerare toate problemele litigioase”, a adăugat parlamentarul.

În timp ce războiul din Ucraina a intrat în ziua cu numărul 105, mulți sunt cu ochii pe cele trei state baltice, Estonia, Letonia și Lituania, situate între Rusia, Belarus – cel mai important aliat al Moscovei,  Marea Baltică și teritoriul rusesc Kaliningrad.

La sfârșitul lunii aprilie, ambasadorul Estoniei în Ucraina, Kaimo Kuusk, avertiza că Rusia amenință țara sa și are planuri militare împotriva micuțului stat baltic.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...