Pâine cu făină din insecte, disponibilă şi în România. Motivul pentru care specialiştii o recomandă

Stan Filon, Mihai Roșoiu 29.04.2021, 08:16
Pâine cu făină din insecte, disponibilă şi în România. Motivul pentru care specialiştii o recomandă

Pâinea cu greieri a ajuns și în România! Dacă vreți să gustați pâine făcută din făină de greieri, trebuie să mai așteptați, deoarece aceasta este încă în teste la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Iași. Dar ce beneficii are o astfel de pâine? Vedeți mai jos!

Pâine cu făină din insecte, coaptă și în România

Așadar, prima pâine cu făină de greieri din România a fost coaptă din la Universitatea din Iași, unde cercetătorii au studiat intens făina făcut din greieri și ce beneficii are aceasta. Pentru o singură pâine sunt folosiți 70 de greieri, adică în jur de 3% din ingredientele totale dintr-o pâine.

Chiar dacă nu are un gust deosebit, față de o pâine normală, conținutul de proteine este foarte mare, deoarece insectele folosite sunt pline de proteine, vitamine, fier și calciu. În plus, această pâine va putea fi consumată și de persoanele care au intoleranță la gluten.

Paine cu faina din insecte, coapta si in Romania
Paine cu faina din insecte, coapta si in Romania

Câți greieri sunt folosiți pentru o pâine

Pâinea din făină greier este reprezentată de un produs obținut din făină albă de grîu prin utilizarea unui adaos de făină de greier într-un procent de 3% alături de maia naturală obținută din fermentație naturală din fructe. Și bineînțeles apă și sare. Făina de greier nu conține gluten iar în combinație cu unele materii prime din aceeași categorie ar putea fi consumată de persoanele care au intoleranță la gluten.

Punctul de plecare al acestei idei a fost în 2011 când am participat împreună cu unii cercetători din Italia la determinarea conținutului de proteine și aminoacizi din unele insecte.Acum am observat că greierii au un gust neutru iar singura modificare pe care o produc asupra produsului de panificație constă într-o închidere ușoară a culorii.

Pentru populație nu va fi disponibilă. Ne aflăm în faza de testare. Am produs această pîine în premieră. Făina este accesibilă. 23 de lei kilogramul. O comandăm din alte țări. Are un gust foarte bun”, spune Otilia Cristina Murariu. Speranțe pentru a putea gusta din această pâine neobișnuită sunt, însă trebuie terminate toate testele.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...