Orban, anunț de ultim moment despre salariile bugetarilor: „Este o măsură pe care o adoptăm”

Redacția IMPACT 10.04.2020, 23:02
Orban, anunț de ultim moment despre salariile bugetarilor: „Este o măsură pe care o adoptăm”

Din cauza măsurilor care au fost necesare a fi impuse pentru a stopa răspândirea infectării cu noul virus, Ludovic Orban a anunțat că noi măsuri vor fi luate, suplimentar, pentru angajații din sectorul public.

Măsuri anunțate de Guvern pentru bugetari

Premierul României a anunțat că pregătește o ordonanță de urgență pentru a reglementa anumite aspecte privind gestionarea resurselor umane și financiare pentru anumite sectoare din sistemul public. Astfel, angajații din aparatul de stat ar putea lucra în ture, de câte 15 zile pe lună, pentru care ar lua salariul, integral, iar in celelate 15 zile să beneficieze de șomaj tehnic, perioadă în care vor fi plătiți cu 75% din salariu.

Cum vor fi plătiți angajații de la stat, în această perioadă. Foto: Inquam Photos
Cum vor fi plătiți angajații de la stat, în această perioadă. Foto: Inquam Photos

„Pregătim o Ordonanță de Urgență care urmărește introducerea unui mecanism pentru perioada în care ne vom găsi în stare de urgență, prin care, în sectorul public, jumătate dintre angajați să lucreze 15 zile – zilele lucrătoare din acest interval -, urmând apoi să stea acasă, perioadă în care vor primi 75% din salariul de bază.
Este o măsură pe care o adoptăm, având la bază mai multe motive. Unul, în primul rând, de natură epidemiologică. (…)

Al doilea motiv este unul care ține de solidaritate. Se știe că epidemia a afectat afacerile, foarte mulți angajați din sectorul privat. S-au suspendat aproximativ un milion de contracte de muncă, iar noi considerăm că trebuie să împărțim greutățile născute din această epidemie”, a explicat premierul, la Observator.

Premierul a mai explicat, în urmă cu două zile, că în perioada de 15 zile, dacă va exista o persoană infectată, funcţionalitatea instituţiilor poate fi asigurată de ceilalţi angajaţi, potrivit, Agerpres

Până acum, doar angajații din companiile private au suferit schimbări generate de pandemia de COVID-19, în contextul în care, peste 1 milion de angajați din mediul privat au intrat în șomaj tehnic. Totodată, alți peste 200.000 de salariați din firmele private au rămas fără loc de muncă. Potrivit unor calcule realizate de ZF, șomajul tehnic al unor categorii de bugetari ar putea aduce economii de 200 mil. euro pe lună.

Urmăriți Impact.ro și pe