Orașul din România unde ești încurajat să-ți reclami vecinii la Poliție. Primești 500 de lei recompensă

Cristian Cojocaru 15.04.2021, 19:15
Orașul din România unde ești încurajat să-ți reclami vecinii la Poliție. Primești 500 de lei recompensă

O localitate din România a abordat o situație mai puțin normală în speranța de a proteja mediul. Astfel, în orașul repectiv, ești încurajat să îți reclami vecinii, iar autoritățile te recompensează pentru acest lucru cu suma de 500 de lei.

Orașul în care ești încurajat să îți reclami vecinii

Autoritățile din Maramureș s-au gândit la o soluție inedită pentru a proteja mediul. Astfel, într-o comună din județ, localnicii pot reclama pe oricine care aruncă gunoaiele în locurile nepermise. Pentru o astfel de faptă civică, reclamantul poate primi suma de 500 de lei pentru că prin intermediul său, se stopează practica dăunătoare mediului înconjurător.

Dintre reclamanți, au existat și persoane care au refuzat recompensa, spunând că acele sume ar trebui investite în lucruri în benficiul comunei. Pentru că în localitatea Mireșu Mare nu sunt suficiente camere de luat vederi, primarul comunei a venit cu ideea inedită de a recompensa pe reclamanții persoanelor care nu au grijă de mediul înconjurător. Acești bani provin din buznarele primarului, viceprimarului dar și a câtorva cetățeni, după cum a afirmat Ioan Matieș, primarul localității.

“Orice cetăţean cu spirit civic nu numai că va face un bine comunităţii ci va fi şi recompensat. Legea bunului simţ pentru unii care circulă pe raza acestei comune pentru că nu sunt doar cetăţeni de aici şi aruncă gunoaie de nu mai facem faţă, iar cei care vor fi recompensaţi vor primi 500 de lei din buzunarul meu, al vicelui şi a altor cetăţeni”, a spus primarul localității.

In localitatea Miresu Mare primarul comunei a venit cu ideea de a recompensa pe reclamantii persoanelor care nu au grija de mediul inconjurator
In localitatea Miresu Mare primarul comunei a venit cu ideea de a recompensa pe reclamantii persoanelor care nu au grija de mediul inconjurator

Noul sistem dă roade

Cetățenii au putut observa faptul că în localitate este mult mai curat de când a fost luată această măsură inedită. Totodată, edilul comunei a spus că va face un tabel al ”rușinii” cu toți cei care au fost reclamați, iar acest tabel urmează a fi afișat atât pe ușa Primăriei cât și cea a bisericii. Edilul speră că în acest fel, îi va determina pe cei care vor să arunge gunoaiele în natură de două ori înainte.

Fenomenul aruncatului gunoaielor în locurile interzise, este unul de foarte mare amploare la noi în România, indiferent că vorbim despre mediul rural sau cel urban. Oricine poate reclama încălcarea acestor reguli, chiar dacă nu vor fi recompensați la fel ca în comuna din Maramureș.

Încălcarea acestor reguli poate atrage de la sine amenda contravențională cu sume care pornesc de la 3.000 la 6.000 de lei pentru persoanele fizice, în timp ce persoanele juridice sunt pasibile de o amendă cuprinsă între 20.000 și 40.000 de lei. Ca o pedeapsă suplimentară, cei care aruncă deșeurile vor fi obligați să curețe zona respectivă și totodată să plătească ceea ce ține de eliminarea gunoaielor de către societățile specializate.

Ceea ce trebuie să facă cel care vrea să reclame, este să fotografieze sau filmeze persoanele care încalcă legea, apoi pot marca pe GPS locația. Ulterior vor anunța autoritățile, pentru a le da mai multe detalii despre contravenienți. O altă metodă este de a face o sesizare la Garda de Mediu unde pot fi atașate fotografiile repective, sau pe site-ul TrashOUT.ngo.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI