Orașul chinez aflat în carantină strictă, unde oamenii suferă de foame. Dovada că Beijingul nu face compromisuri în strategia „zero COVID”

Beatrice Dumitru 07.01.2022, 18:06
Orașul chinez aflat în carantină strictă, unde oamenii suferă de foame. Dovada că Beijingul nu face compromisuri în strategia „zero COVID”

Xi’an este orașul din China aflat în carantină strictă, unde oamenii suferă de foame închiși în case. Aceștia se întreabă de ce se mai întâmplă astfel de tragedii la doi ani de la izbucnirea pandemie, într-o metropolă cu 13 milioane de locuitori. Aici au avut loc scene care au șocat națiunea.

Xi’an, în carantină strictă din decembrie

Xi’an, oraș aflat în nord-vestul Chinei, a fost plasat în carantină strictă pe 23 decembrie, în încercarea de a limita răspândirea unui focar Covid. În zilele și săptămânile de după au apărut plângeri cu privire la penuria de alimente, precum și la scenele sfâșietoare cu pacienți în stare critică – inclusiv femei însărcinate, cărora nu li se oferea îngrijire medicală și care au șocat națiunea.

Mulți și-au amintit de primele zile traumatizante ale epidemiei din Wuhan, unde 11 milioane de locuitori au fost ținuți închiși în casele lor luni de zile, orașul fiind afectat atunci de lipsa extremă a resurselor medicale și de creșterea prețurilor la alimente.

Pentru a scăpa de epidemia de Covid, China s-a bazat pe testări în masă, blocări rapide și măsuri extinse de carantină, iar strategia a dat rezultate și au fost salvate mii de vieți. Până în prezent, Beijingul a raportat oficial doar 4.636 de decese asociate Covid-19, comparativ cu 829.740 înregistrate în Statele Unite și 173.248 în Regatul Unit.

Orașul chinez cu 13 mii de locuitori aflat în carantină strictă. Dovada că Beijungul nu face compromisuri în strategia „zero COVID”
Pandemia de Covid-19 a izbucnit în China în decembrie 2019.

Dar drama care se petrece acum în Xi’an este provocată de același sistem politic care a adoptat strategia „zero COVID” și care cere loialitate absolută, nu acceptă disidența, nu ține cont de drepturilor indivizilor și ar face orice pentru a reduce numărul cazurilor de coronavirus, chiar dacă perturbă viața de zi cu zi a oamenilor, relatează CNN.

Nimănui nu-i pasă de ce mori, în afară de Covid-19”, a scris un utilizator pe rețelele sociale în această săptămână, în timp ce Yanzhong Huang, cercetător principal pentru sănătatea globală la Consiliul pentru Relații Externe, descrie fenomenul drept „politică toxică”.

În ultimele decenii, procesul de politici publice în China, referitor la stabilirea agendei, formularea și implementarea politicilor, a continuat să fie necooperant, improvizat și mobilizator. Așa au putut liderii locali să impună acele măsuri, iar societatea nu este în măsură să negocieze cu statul în elaborarea și implementarea politicilor”, a spus el.

Proteste publice în Xi’an

Într-un fel, situația din Xi’an nu este o excepție. Plângerile privind măsurile dure adoptate în timpul carantinelor prelungite în alte zone mai mici s-au înmulțit. Dar în Xi’an aceste probleme au fost duse la extrem, la un nivel mult mai mare.

Pe parcursul săptămânii trecute, autoritățile din Xi’an s-au confruntat cu proteste publice din cauza măsurilor draconice de carantinare care au împiedicat pacienții critici să primească îngrijiri medicale urgente. Este cazul unei femeie însărcinate, care ar fi avortat în ziua de Anul Nou după ce i s-a refuzat intrarea pentru că nu avea un test Covid valid.

Până în prezent, în oraș au fost raportate peste 1.600 de cazuri de Covid, dar acest focar a dus bilanțul infectărilor din China în ultima săptâmâna a anului trecut la cel mai ridicat nivel din martie 2020.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...