Opinii. Tăriceanu, omul pe care cei de la Fujitsu l-au trimis la DNA

Dan Mlădinoiu 17.01.2021, 14:13
Opinii. Tăriceanu, omul pe care cei de la Fujitsu l-au trimis la DNA

După o perioadă de relativ relax, DNA își scoate uneltele punitive. Primul lovit de suflarea rece a legii este Călin Popescu-Tăriceanu, ca urmare a unui dosar constituit în 2018, compus din trei volume penale, dintre care unul preluat de procurori la solicitarea autorităților judiciare austriece.

Tăriceanu, omul pe care cei de la Fujitsu l-au trimis la DNA

Recent, vineri, fostul premier și șef al Senatului a fost chemat la sediul instituției vânătoare de încălcători ai legii pentru a-i comunica acuzațiile și postura de suspect. Aceeași DNA, în iulie 2017, dispunea trimiterea lui în judecată pentru mărturie mincinoasă și favorizarea infractorului. Era învinuit atunci că, sub jurământ aflându-se, a emis declarații false și ar fi obstrucționat /îngreunat acte de urmărire penală.

Concret, firma austriacă Fujitsu Siemens Computers, care a distribuit licențele Microsoft în România, ar fi alimentat conturile ex-fotomodelului pseudoliberal cu suma de 800.000 de dolari, echivalent cu 10% din contract, în schimbul demersurilor oneroase de încheiere a unei suite de acte adiționale la contractul cu pricina.

Chestiunea are rădăcini mai vechi. Compania austriacă s-a mai aflat în mijlocul unui scandal de corupție românesc, în 2014, atunci când ea însăși a inițiat un denunț cu privire la fapte de corupție săvârșite de angajații români în legătură cu încheierea și derularea contractului cu guvernul țării noastre, din 2004, pentru licențele Microsoft. Informația a apărut în ordonanța DNA de începere a urmăririi penale într-un dosar de la acea vreme și a fost citată de Agerpres.

Întâmplător, Popescu-Tăriceanu a fost prim-ministru între 2004-2008. Cele 800.000 de dolari au fost transferate în buzunarele demnitarului în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore, fiind primite în perioada 2007-2008 pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală.

Apropos de alegeri, ca o “superbă” pată de ulei rânced pe fruntea limbii române, bannerele ALDE-istului Tăriceanu împânzite prin tot Bucureștiul, ce îndemnau la votarea sa ca primar al Capitalei, exhibau de tot râsul o gravă greșeală gramaticală semnalată pe rețelele sociale de către reputatul scriitor, Radu Paraschivescu: “Bucureștiul, merită un prim-ministru”.

Nu ar mai fi un capăt de țară că liderul atașului politic al PSD n-a știut să răspundă care este prețul un bilet de autobuz în cetatea unde își dorea să devină prim-edil, întrebare pusă într-o emisiune la Digi24. “Sunt o fire independentă, nu-mi place să depind de transportul în comun” era pirueta constatativă a interogatului. Așa este. Dânsul este fidel deplasărilor solitare, cum a fost aceea cu un motor Harley Davidson, ce l-a aruncat din șa, precum un nărăvaș bidiviu de rodeo.

Mai rău sună Afacerea Sterling. Cea ce ne amintește că guvernul condus de Tăriceanu a emis în noiembrie 2008 o HG prin care petrolul și gazele naturale din jurul Insulei Șerpilor au fost concesionate unei firme, Midia Resources SRL, cu un capital social de 200 lei. Bilanțul pe 2007 al acestui “colos” al hidrocarburilor arăta că nu are angajați, în vreme ce cifra de afaceri avea avea forma unui covrig.

În fine, timpul le va rezolva pe toate. Important este că s-a scumpit mirul vosganian, iar proptelele de susținere a imunității parlamentarilor au intrat în hibernare. Deocamdată. Așa cum ar trebui să rămână. În opinia mea.

Urmăriți Impact.ro și pe